Hlavní obsah

Recidivista půjde na 12 let do vězení

– PLZEŇ
Právo, Svatava Hernandezová

S dvanáctiletým trestem odešel ve středu od plzeňského krajského soudu nezaměstnaný Luděk Švidroň (30) z Klatov. Trest v této výši mu byl jako nebezpečnému recidivistovi uložen za pokus vraždy, kterého se dopustil loni 19. srpna po třetí hodině ranní v klatovské herně Rio.

Článek

Švidroň zde po hádce uhodil Josefa Gondeka (37) skleněným půllitrem do hlavy a pak ho bodl nožem motýlkem do krku. Rána vedla od pravé líce až téměř ke krční páteři. Jen díky rychlé operaci napadený nezemřel. Kromě toho zbil na témže místě Gondekovu družku.

Hájil se tím, že ke všemu ho vyprovokovala jeho oběť. "Měl nějaký narážky, tak jsme se začali prát a pak jsem viděl, jak se Gondek drží za krk a mezi prsty mu crčí krev," popsal událost v Riu před soudem. Naproti tomu napadený i další svědci uvedli, že se slovně začal navážet Švidroň do Gondeka, na kterého pak nečekaně zaútočil nožem. "Dodnes mám velké problémy. Pravou tvář necítím, trpím nespavostí, nemohu hýbat pravou rukou. Musím na operaci, jinak mi hrozí, že ochrnu. Švidroně jsem před tím neznal, ani ho neprovokoval," uvedl před soudem Gondek.

"Soud neshledal žádné polehčující okolnosti, naopak, Švidroň již v minulosti dvakrát napadl s nožem jiné své oběti. Ve svém věku tak zmrzačil už tři lidi. Navíc jeho agresivita se útok od útoku stupňuje," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Jan Špeta.

"Je zřejmé, že jakmile se ocitne na svobodě, je pro společnost zvlášť nebezpečný," dodal. Rozsudek není pravomocný, neboť se Švidroň namístě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám