Hlavní obsah

Těžká nemoc a nepříčetnost zachránily mladíka od vězení

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za zdmi psychiatrického ústavu zůstane delší dobu 22letý invalida Alois Adámek ze Zlínska, který se loni v září pokusil usmrtit dva lékaře Baťovy nemocnice ve Zlíně a to přímo před nemocniční budovou. Rozhodl o tom ve středu senát Krajského soudu v Brně, který Adámka za pokus dvojnásobné vraždy neposlal do vězení, ale do ústavu na léčení.

Článek

"Motiv jeho jednání se nám podařilo zcela bez pochyb ozřejmit. Obžalovaný chtěl, aby lékaři, kteří ho ošetřovali, věděli, že se proti nim dokáže vzbouřit a chtěl, aby trpěli. Při zadržení přiznal, že je chtěl zabít, ale u soudu pak tvrdil, že je chtěl jen postrašit. Tomu však soud neuvěřil. Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný a proto jsme ho poslali na léčení, protože byl v době útoku nepříčetný," uvedla předsedkyně senátu Halina Černá.

Za útok skončí v ústavu

Soudci totiž měli v ruce vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie, podle nichž je invalida paranoidní. Navíc v době útoku u něj vymizely zcela rozpoznávací schopnosti a byl nepříčetný. Tento závěr znalců proto rozhodl, že soudci nemohli Aloise Adámka poslat do vězení, ale na psychiatrické léčení.

K útoku došlo loni 29. září před objektem Baťovy nemocnice ve Zlíně, kde se Adámek léčí kvůli své nevyléčitelné chorobě, kterou je krvácení do střev. Mladík od lékařů chtěl, aby ho vyšetřili v narkóze, což však anesteziolog odmítl, kvůli možným komplikacím, které by jeho zdravotní stav zhoršily. Za tento postup a bolest se Adámek rozhodl pomstít ošetřujícím lékařům Janu Roubalíkovi a Jerguši Mistríkovi.

Mladík si rozsudek osobně nevyslechl

Na oba muže v bílých pláštích najel svou felicií a zatím co Roubalík stačil uskočit, Mistríkovi auto zhmoždilo loket. Navíc při tom Adámek narazil autem do nemocničních vozíků a způsobil škodu 94 tisíc korun. "Možná se v něm objevila zloba, kterou nasměroval proti okolí a doplatili jsme na to my dva s kolegou," poznamenal u soudu Jerguš Mistrík.

Adámek se vyhlášení rozsudku nezúčastnil, protože už v úterý měl velké problémy se na invalidním vozíku dostat do jednací síně. Od svých 10 let je velmi často v nemocnicích, je neustále napojený na kapačku. Zatím tedy není zřejmé, zda se proti verdiktu soudu odvolá. Pokud ano, bude se jeho případem zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám