Hlavní obsah

Obvinění z úplatkářství na obraně udávají komplice

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Korupční aféra na ministerstvu obrany (MO) spojená s úplatky od firmy Trade Fides je zřejmě jen špičkou ledovce. O skutečných rozměrech úplatkářství na ministerstvu se totiž podle informací Práva ve vazbě rozpovídali obvinění zaměstanci společnosti Libor Hledík a Dana Mlejnková, stejně jako jimi podplácený vysoký důstojník Miroslav Beňo.

Článek

Armáda mezitím prověřuje desítky zakázek, které firma Trade Fides od ministerstva získala.

"Všichni tři začali během velmi intenzívních výslechů mluvit a udávají další podrobnosti a jména," řekl Právu důvěryhodný zdroj obeznámený s vyšetřováním, který si však přál zůstat v anonymitě. Celá korupční aféra by tak podle něho mohla nabýt obrovských rozměrů.

Zda dojde k dalšímu zatýkání, to nechtěl státní zástupce Ladislav Malovec komentovat. "V tuto chvíli by to bylo předčasné, vyloučit to však nemohu," uvedl žalobce. Že by mohlo být obviněných v této souvislosti nakonec více, přitom už před časem připustil i ministr vnitra František Bublan. "Je možné, že je to špička ledovce," prohlásil ministr.

Protikorupční policie se včera k průběhu vyšetřování nevyjádřila. Prokurista firmy Trade Fides Libor Hledík je spolu s obchodní ředitelkou společnosti Danou Mlejnkovou podezřelý z toho, že řediteli odboru infrastruktury ministerstva Miroslavu Beňovi předal úplatek milión korun. Podle Malovce úplatek nesouvisel s žádnou konkrétní zakázkou, ale šlo jen o jakési "všimné", aby ministerstvo počítalo s firmou i nadále. Společnost v minulosti získala od armády zhruba 150 dlouhodobých zakázek za více než tři miliardy korun. Šlo hlavně o elektronické zabezpečení budov a areálů.

Ministerstvo prověřuje desítky zakázek

Inspekce ministra obrany v současné době kontroluje všechny zakázky, do kterých byl Beňo a jeho odbor zapojen. "Prověřujeme také desítky projektů, kterých se zúčastnila firma Trade Fides," řekl Právu mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Výsledky těchto prověrek by měly být známy v horizontu několika týdnů.

"Pokud inspekce zjistí nějaké nesrovnalosti, předá to policii, která následně posoudí, zda nebyl spáchán trestný čin," dodal státní zástupce Malovec. Mezi zakázkami, které inspekce prověřuje, je i smlouva o dodávce oplocení vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, které je před dokončením.

Během vyšetřování také vyšlo najevo, že firma Trade Fides udržovala s lidmi z ministerstva velmi úzké kontakty. "Vybraným pracovníkům např. zorganizovala a platila luxusní sportovní víkend ve vojenské zotavovně. Nejde přitom přímo o úplatek, ale je to velmi nestandardní," konstatoval Malovec s tím, že to dokládá vazby, které firma na ministerstvo měla.

Ostatně tamní prostředí zástupci společnosti Trade Fides velmi dobře znali. Mlejnková totiž na ministerstvu čtyři roky pracovala. Podle serveru Aktuálně.cz působila v letech 1997 až 2001 ve Vojenském bezpečnostním úřadu, který má na starost bezpečnostní prověrky vojáků a dalších pracovníků ministerstva až do stupně utajení důvěrné. "Nemůžeme ovlivnit, do jakých firem naši zaměstnanci odcházejí. Je to otázkou jejich etiky," řekl k tomu Čírtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám