Hlavní obsah

Opilý kriminalista zranil řidiče a zneužil odznak

Právo, pab
PLZEŇ

Dva závažné prohřešky musí vysvětlovat osmadvacetiletý plzeňský kriminalista. Je podezřelý, že v opilosti napadl a zranil řidiče kamiónu a dále z toho, že půjčil služební odznak kamarádovi. Ten se jím prokazoval revizorovi při kontrole v městské hromadné dopravě, kde jezdil načerno.

Článek

"Zneužití znaku policie šetřím jako kázeňský přestupek. Napadení řidiče vyšetřuje inspekce ministra vnitra pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví," řekl Právu plzeňský policejní ředitel Jiří Houba. Podle něho provinilý policista slouží od roku 1998 a je zařazen jako policejní komisař na oddělení obecné kriminality. Pro zápůjčku odznaku měl kriminalista své vysvětlení.

Údajně chtěl pomoci známému

"Chtěl známému pomoci, protože byl v tíživé životní situaci," řekl Houba. Plzeňské dopravní podniky mají podle své mluvčí Aleny Suttrové s Policií ČR uzavřenou dohodu o spolupráci od roku 1999. "Její součástí je například. součinnost policie s přepravní kontrolou nebo spolupráce při prevenci kriminality.

V případě přepravní kontroly se příslušníci Policie ČR v souladu s uzavřenou dohodou prokazují služebním odznakem nebo průkazem," uvedla Suttrová. Policejní ředitel zatím nerozhodl, jak kriminalistu potrestá. Za přestupek mu hrozí srážka z platu, snížení hodnosti a v krajním případě i propuštění ze služebního poměru. Pokud bude zahájeno trestní řízení a soud ho uzná vinným, je to důvod k okamžitému odchodu do civilu.

Kolem incidentu s řidičem kamiónu inspekce zatím shromažďuje důkazy. Kriminalista, který byl opilý, v noci bouchal na kabinu náklaďáku stojícího na parkovišti a údajně se pokoušel ulomit stěrače na čelním skle. Rány probudily uvnitř spícího šoféra, který vylezl ven a policista se s ním bezdůvodně začal prát. Při potyčce utrpěl řidič poranění ruky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám