Hlavní obsah

Policie mohla zastavit berdychovce před šesti roky

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Pražští policejní funkcionáři a pracovníci Inspekce ministra vnitra znali propojení gangu okolo Davida Berdycha s policisty už před šesti lety. Nekonali však, i když informace z prostředí gangu získali od přísně utajeného policejního agenta. Ze záhadných důvodů agentovo sdělení i se spisem prý "někam zapadlo", takže gang s policisty řádil další čtyři roky.

Článek

Poznatky předané agentem policejního Útvaru speciálních činností (ÚSČ) před šesti lety byly mimořádně významné a přesné. Podle informací Práva agent tehdy sdělil ÚSČ jména pachatelů loupeže spáchané 27. 12. 1999 na Jiřím Mračkovi u Parkhotelu, odhalil také skrýš zbraní a policejní výstroje Berdychova gangu z let 1999 a 2000. Vše bylo v bytě ve Veverkově ulici. A ta je nedaleko Parkhotelu v Praze 7.

Úder se nekonal

Policejní úder se ale v roce 2000 nekonal. Gang propojený s policisty tak mohl znovu oloupit Mračka v jeho domě, unést, mučit a oloupit podnikatele Petra Malinu, Jana Horu, unést a mučit podnikatele Michala Martince, oloupit přepravce peněz Miloše Kluberta, oloupit řidiče firmy Geco Tabák, přepadat kamióny a možná i zamést stopy po zavraždění kontroverzního podnikatele Luďka Sotony (původním příjmením Jetel, pozn. red.), bohatého táborského starožitníka a policejního informátora Václava Skaly... To vše tak dokonale, že se těla dodnes nenašla. V zahraničí pak bez problémů zmizeli nebezpeční gangsteři Maroš Šulej rozený Paciga, Tomáš Půta, Norbert Köhler a Jaromír Prokop.

Inspekce ministra vnitra (IMV) tvrdí, že se poznatky agenta ÚSČ o Berdychově gangu a propojení s policisty z roku 1999 neztratily. "Záznam, na který se ptáte (týká se svědectví kriminalisty o existenci uvedeného sdělení ÚSČ, pozn. red.), byl na Inspekci ministra vnitra doručen z Policie ČR ve druhé polovině září roku 2000," tlumočila ve středu odpověď IMV na dotazy Práva mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Dále uvedla, že vše je stále vedeno v tajném režimu a že případ pochází z doby, kdy na IMV nesloužil nikdo ze současného vedení inspekce.

"Proč tedy inspekce a policie nekonaly už v roce 2000? Měli vše na stole tehdejšího šéfa pražského oddělení IMV Miroslava Milce a spis týkající se Koňaříka i se sdělením agenta ÚSČ byl u pracovníka IMV Martina Beneše. Nebo někteří důstojníci policie a inspekce konali tak, aby se nekonalo. Tyto záhady je třeba objasnit, a ne utajovat," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

S kudlou v zádech

Milec a Beneš v pátek včera nebyli zastižitelní, k uvedeným podezřením se tedy nevyjádřili. Podle mluvčí Kovářové se věci daly do pohybu. "Ředitel inspekce pan Borník v současné době nechal spis s uvedeným záznamem vyhledat a po jeho prostudování hodlá zvolit další postup v této věci," ujistila mluvčí Právo. "Začnu se věcí zabývat příští týden," upřesnil Právu Borník.

Promarněná šance v roce 2000 nebyla jediná. O tři roky později se na stopu policistům propojeným s Berdychovým gangem dostal tým Mari Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ), vedený podplukovníkem Petrem Vojtěchovským. Tým neměl šanci věc dotáhnout do konce. Vojtěchovský byl totiž v květnu 2003 obviněn z úplatkářství. Soud Vojtěchovského v této věci letos v lednu prohlásil za nevinného. Ale to už tým Mari dávno neexistoval.

Podle výpovědí policistů u soudu měl tým Mari působící v centrále ÚOOZ prakticky od počátku "kudlu v zádech". "Říkali nám: Děláte na policajtech, špatně dopadnete," vypovídali při soudních výsleších elitní policisté. Uváděli, že měli vytlučené okno svého úředního sídla, Vojtěchovskému někdo vhodil zápalnou láhev do domu...

Další chapadla?

Proces s Vojtěchovským ukázal, že ti, kteří chtěli odhalit propojení Berdychova gangu s policisty, se nemohou spoléhat ani na korektnost žalobců. Věc vyšla najevo, když trestní senát vedený soudcem Petrem Francem (nyní předseda senátu ve velké kauze Berdych a spol., pozn. red.) vyslýchal vysokého důstojníka IMV. Ten France upozornil, že státní zástupce z vyšetřovacího spisu IMV vytrhl závažné úřední záznamy, které svědčily o záměrech ovlivňovat vyšetřování IMV tak, aby došlo k odsouzení Vojtěchovského.

"Šíři propojení policistů s Berdychovým gangem nerozkryje Borníkovo vyšetřování osudu informací agenta ÚSČ a činnosti IMV a některých vedoucích policejních funkcionářů v letech 1999 a 2000. Pokud se neodhalí propojení na některé politiky, agenty bezpečnostních složek, jakými je třeba agent Kondor operující v oblasti ekonomické kriminality, pak se nic nezmění," svěřil se Právu se svými pochybnostmi důstojník speciálního policejního útvaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám