Hlavní obsah

Korupce na ministerstvu dopravy se týkala bioetanolu

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po čtvrtečním zatýkání na ministerstvu dopravy policejní komisař Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hruška v pátek ze sedmi zadržených obvinil z korupce šest podezřelých. Podle obvinění chtěli úplatky ovlivnit rozhodování státních úředníků na ministerstvech dopravy a zemědělství, aby získali výhody při výrobě bioetanolu a získání investičních akcí na své pozemky.

Článek

V jednom případě měl být podplacen policista, který však věc oznámil a pachatel padl do připravené pasti.

"V pátek odpoledne bylo obviněno šest osob. O posledním sedmém podezřelém policejní komisař rozhodne nejpozději v sobotu. Protože dozorování případu z hlediska věcné příslušnosti přísluší obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, bude vše na tomto státním zastupitelství," řekl Právu žalobce pražského městského zastupitelství Jiří Bednář, který do včerejška vedl trestní řízení.

"Nemohu se k informacím Práva vyjádřit. Případ znám z médií. Žádné podklady jsme zatím od policie ani pražského městského státního zastupitelství neobdrželi. Jsme však připraveni. V sobotu bude žalobce Miloslav Jareš připraven rozhodovat o návrzích policejního komisaře na uvalení vyšetřovací vazby. Konečné slovo o vazbách však bude mít v neděli soud," odpověděl včera na dotazy Práva obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jiří Kára.

Miliónové všimné

Přesun dozoru na obvodní zastupitelství je dán tím, že nabízené úplatky se pohybovaly okolo jednoho miliónu korun. "Zatím tam jde o přijímání úplatku a podobně. Pokud úplatek přesahuje půl miliónu a trestní sazba je do osmi let, tak to věcně přísluší obvodnímu státnímu zastupitelství," vysvětlil mluvčí pražského městského zastupitelství Martin Omelka.

Žalobci ani policie nesdělili, jestli bude okruh stíhaných osob rozšířen. "Stále platí, že podezřelých je sedm. Josef Láznička a Ludmila Švarcová z ministerstva dopravy, Miloš Červenka, František Vybíral, Jaromír Janata, Rostislav Polák a Josef Jurka. Co bude dál bude známo nejdříve v pondělí," řekl Právu policejní zdroj.

Okruh podezřelých a další zatýkání v souvislosti s podplacením spojeným s programem bioetanol a přidáváním této látky do benzínu podle podnikatele Tomáše Pitra nezasáhne nikoho ze skupiny okolo společnosti Setuza. "Je to problém naší konkurence. Přesněji kolínský lihovar konkuruje našemu lihovaru v Kojetíně na Moravě. Nás se skandál nijak nedotýká," řekl včera Právu Pitr.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) včera ve svém prohlášení uvedl, že pokud se podezření policie potvrdí, "pak to je jasný důkaz, že způsob, který vládní koalice (plus KSČM) zvolila pro systém přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, ke korupci přímo vybízí".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám