Hlavní obsah

Za vraždu syna udělil soud muži 11,5 roku vězení

LIBEREC

Krajský soud v Liberci ve čtvrtek udělil trest 11,5 roku vězení s ostrahou Karlu Všetečkovi (56) z Dolního Maxova na Jablonecku za vraždu svého syna. Tragédii předcházela rodinná hádka a rvačka mezi manželkami obou mužů. Všichni byli v osudnou chvíli opilí.

Článek

Všetečka na svého devětadvacetiletého syna Michala zaútočil nožem s dvaceticentimetrovou čepelí. Bodnutím do krku zasáhl průdušnici, velkou krční žílu a pravou plíci, čímž způsobil synovo vykrvácení.

"Vina obžalovaného se při hlavním líčení jednoznačně prokázala. Syna zabít nechtěl, ale musel vědět, že ho může usmrtit," řekla k rozsudku předsedkyně senátu.

Při procesu muž tvrdil, že si na synovo usmrcení nepamatuje. "Udělal jsem to nejspíš já. Strašně mě to mrzí a neumím si vysvětlit, jak jsem mohl vzít nůž do ruky," vypověděl Všetečka.

K neštěstí přispěl alkohol

Proti Karlu Všetečkovi svědčili příbuzní, v jeho neprospěch hrály i další důkazy. Vražda se odehrála vloni v dubnu v jeho bytě a Všetečka měl v tu chvíli v krvi 2,7 promile alkoholu, což odpovídá přibližně devíti až deseti naráz vypitým pivům. Syn vypil alkoholu jen o něco méně. Rodina se přitom sešla, aby oslavila narozeniny jedné ze dvou Michalových dcer.

Z policejního vyšetřování vyplynulo, že Všetečkův útok na syna se odehrál ve 21:15 během rvačky jejich manželek. Snacha tchyni udeřila do tváře a rozbila jí brýle. Michal Všetečka své matce vytrhl z ruky mobil, kterým chtěla přivolat policejní hlídku a držel ji za paže. Otec chytil do ruky nůž a syna bodl. Snacha se mu v úderu snažila zabránit, ale zastavit ho nedokázala.

Podle obžaloby se Karel a Michal Všetečkové poprali už dříve a otec na syna nevytáhl nůž poprvé. Nikdy na něj ale nezaútočil. Sousedé vypověděli, že Karel Všetečka se stává agresivním jen pod vlivem alkoholu. Na požitý alkohol poukazuje i psychiatrický a psychologický posudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám