Hlavní obsah

Uprchlý vězeň Čabrada chce zpět do Česka

PRAHA

Roman Čabrada, který vloni v listopadu uprchl společně s dalším vězněm Rostislavem Roztočilem z věznice v Plzni-Borech, souhlasí s vydáním do Česka. Čabradu zadržela v prosinci na útěku francouzská policie v lázeňském městě Nice. Informaci potvrdil ve čtvrtek Novinkám mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Článek

"Máme potvrzeno od českého velvyslanectví v Paříži, že Čabrada souhlasí s vydáním do vlasti," uvedl Dimun. Podle něj se tím urychlí proces, který s extradicí (vydáním) do jiného státu souvisí. "Čabrada by se měl v Česku objevit v řádu měsíců," řekl Dimun s tím, že to může být i rychleji.

Čabrada byl odsouzen k výjimečnému trestu 24 let vězení za vraždu německého starosty. Při útěku mu pomáhal i komplic Roztočil, který byl několik dnů po útěku zadržen v Německu.

Čabrada se schoval do nákladního vozidla

Čabrada spolu s Roztočilem uprchli z věznice v Plzni - Borech 8. listopadu. Na vězeňském pracovišti se schovali do palet se zbožím, které pak odvezl nákladní automobil. V zahraničí Čabrada pokračoval na útěku zejména cestováním ve vlacích. Uprchlík neměl peníze, takže se přepravoval na černo. [celá zpráva]

Dimun již dříve uvedl, že pokud Francie vydá Čabradu do ČR, bude umístěn do některého z vězení s nejpřísnějším režimem, pravděpodobně do Valdic na Jičínsku. Ve Valdicích si odpykává svůj doživotní trest i nejznámější český vězeň Jiří Kajínek.

Česká republika už požádala i o vydání Roztočila, německý soud ve Stuttgartu o jeho dalším osudu zatím nerozhodl. Krajský soud v Praze také v lednu odročil na neurčito jednání o obnově jeho procesu. Roztočil byl před 20 lety odsouzen v nepřítomnosti v tehdejším Československu za vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám