Hlavní obsah

ÚS: podnikatel Kellovský byl nezákonně ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud (US) ve středu rozhodl, že justiční orgány nezákonně prodloužily vazbu podnikatele Petra Kellovského. Podnikatel tak ve spolupráci s advokátem Jiřím Novákem uspěl, když tvrdil, že ostravské soudní instituce jednaly protiprávně.

Článek

O prodloužení vazby rozhodlo ostravské krajské státní zastupitelství a stížnost obhajoby pak zamítl krajský soud. "Ústavní soud shledal porušení základního práva stěžovatele, když krajský soud zamítl stížnost na prodloužení vazby v neveřejném jednání bez slyšení stěžovatele," odůvodnila verdikt ÚS soudkyně Ivana Janů.

Obhajoba se nyní bude snažit zpochybnit i nutnost složení pětimilionové kauce. "Kauce nemůže stát na protizákonném rozhodnutí," řekl ve středu Kellovského obhájce Novák. Cílem obhajoby bude získat peníze zpět. Kellovský bude nadále na svobodě.

Kellovský je podezřelý v kauze padělaných šeků

Kellovského případ řeší Krajský soud v Ostravě, jednání ale loni v září odročil na neurčito. Čeká totiž na další posudky a expertízy. Další jednání by se mělo uskutečnit v březnu.

Podnikatel patří do skupiny osmi mužů, kteří jsou podezřelí z přípravy podvodu s falešnými šeky neexistující americké banky v hodnotě 850 miliónů korun. Šeky chtěla skupina zpeněžit pod cenou ve švýcarské bance. Kellovský od začátku tvrdí, že je nevinen. Nemohl prý poznat, že jde o padělky.

Padělky podle policie pocházejí z oblasti bývalé Jugoslávie, kde je vytiskla tamní zločinecká organizace. Postupně je pak šířila po Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Kellovský může konečně před soud

Procesu s havířovským podnikatelem Petrem Kellovským a dalšími sedmi lidmi, kteří jsou od loňského léta stíháni kvůli podezření z pokusu o téměř miliardový...

Proces s Kellovským odročen na neurčito

U Krajského soudu v Ostravě pokračovala ve středu kauza údajné přípravy téměř miliardového podvodu s padělanými šeky neexistující americké banky,...

Výběr článků

Načítám