Hlavní obsah

Stovky cisteren s pohonnými hmotami projely bez proclení

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Škodu za téměř 190 miliónů korun měla na cle a daních státní pokladně způsobit 16členná dobře organizovaná banda pachatelů, kteří se měli od července 2003 do února 2004 podílet na dovozu cisteren s pohonnými hmotami ze Slovenska. Všichni stanuli v pondělí před senátem Krajského soudu v Brně.

Článek

Obžalováni jsou z krácení daní a podobné platby, protože cisterny s benzínem a naftou neproclili. V tom jim pomohl i celník z přechodu v Břeclavi.

"Všichni byli členové dobře organizované skupiny, ve které měl každý své úkoly a byla tu podřízenost a nadřízenost. Celkem ze Slovenska přes hraniční přechod Břeclav - dálnice dovezli 400 automobilových cisteren s benzínem a naftou na celní doklady, které byly neoprávněně opatřené razítky. Vše dělali s cílem nezdanit a neproclít pohonné hmoty a zisk si rozdělit," uvedl státní zástupce Pavel Rujbr.

Pohonné hmoty byly z Komárna

Podle obžaloby i policie vozili benzín a naftu z podniku Dunaj Trade v Komárně, pak ve skupině s cisternami jezdili na přechod Břeclav - dálnice, kdy dali doklady určenému celníkovi a ten je opatřil razítky, že zásilka byla celně odbavená. Jenomže cisterny se nikdy nedostaly do celní evidence a pro nikdy nikdo neplatil clo, spotřební daň ani daň z přidané hodnoty. Benzín a nafta pak směřovaly do určených firem na celé Moravě, které na nich bohatly.

Hlavou bandy nebo jedním z vůdců měl být Petr Beňo z Blanska, který měl podepisovat smlouvy na dodávky pohonných hmot a také měl založit kancelář na převody peněz. "Já před soudem využívám svého práva a nebudu vypovídat," uvedl muž, který se vyučil pouze zedníkem a stavěl se do role bílého koně. Do policejního protokolu však připustil, že kancelář založil na pokyn muže z Běloruska, ale sám v ní údajně nic nedělal.

Sváděl vinu na cizince

Další z obžalovaných Květoslav Budina byl sice sdílnější, ale také on tvrdil, že nikdy nic neřídil, v žádných dovozech nafty či benzínu nejel a vůbec nevěděl, že by se kolem něj dělo něco nelegálního. Také uvedl, že ho kontaktoval zmíněný Bělorus, který po něm chtěl, aby mu pomohl sehnat firmu na mezinárodní obchody s hračkami. Měl za to dostat odměnu, která se mu hodila, protože pracoval u stavební firmy jako technik.

"Ten cizinec mě požádal, abych mu zprostředkoval koupi nějaké firmy, která je čistá a bez závazků.. Za to jsem dostal odměnu 30 tisíc korun. Pak mě požádal, abych mu tak dva měsíce dělal jednatele, než si jako cizinec vyřídí formality. Za to jsme dostal 20 tisíc korun, aniž bych musel něco dělat. Za celou dobu jsem neudělal nic, co by bylo v rozporu se zákonem a  nevím nic o pohonných hmotách," dodal  Budina.

Bělorus byl nevinen

Jeho verze však měla trhlinu, protože zmiňovaný Bělorus nikdy v žádné firmě nevystopoval a také v obchodním rejstříku firmy, která v této kauze hrála hlavní roli, figuruje jako jednatel pouze Budina. O žádném Bělorusovi či jiném cizinci není jediná zmínka, že by nějak do jednání firmy zasahoval. Proto policisté v jeho případě zastavili trestní nestíhání.

Líčení se ze 16 účastní 13 obžalovaných, protože dva jsou na útěku a jednu ženu senát vyloučil k samostatnému projednávání. Samostatně bude soud také řešit případ celníka, který vyřizoval doklady pro převoz benzínu a nafty ze Slovenska k nám.

Reklama

Výběr článků

Načítám