Hlavní obsah

Operátor neurčil polohu hledaného muže v horách správně

– KRKONOŠE

Hned dvě pátrací akce zažili horští záchranáři ve středu večer a v noci na čtvrtek v Krkonoších. Nejdříve hledali ztracenou školní výpravu, následně v noci muže, který kvůli špatnému počasí ztratil cestu na Luční Boudu. Záchrannou akci komplikoval fakt, že se mobilnímu operátorovi nepodařilo správně a dostatečně rychle lokalizovat polohu muže.

Článek

Záchranáři přijali informaci o muži v nesnázích kolem desáté hodiny večerní. Sedmadvacetiletý muž sešel kvůli silnému větru a hustému sněžení z cesty a ztratil se v lese.

"Naši záchranáři se ho nejprve pokoušeli lokalizovat prostřednictvím linky 112 přes operační středisko hasičů, ovšem mobilní operátor, kterého hledaný muž používá, odmítl součinnost," uvedl dopoledne zástupce náčelníka Horské služby v Krkonoších Pavel Jirsa, později odpoledne však své vyjádření upravil. 

Operátor pomoci neodmítl, nýbrž se s ním zdržel cca 30 minut. To však byla doba, kdy již členové Horské služby pátrali v terénu. "Zároveň nebylo přesné určení polohy muže," doplnil ve čtvrtek odpoledne Jirsa.

Záchranáři proto zahájili pátrací akci, do které se zapojilo 27 záchranářů z Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna a Strážného. Do akce nasadili šest sněžných skútrů. Přibližně třicet minut po půlnoci se jim podařilo muže nalézt a v pořádku ho dopravili na Luční Boudu.

Podvečerní pátrání po školní skupině

Před noční akcí absolvovali záchranáři v Krkonoších pátrání po školní výpravě. "Krátce po osmnácté hodině nám volala školní výprava, že se ztratili cestou ze Strážného na Dvorskou Boudu. Na místo vyrazili naši záchranáři a po necelé hodině se podařilo školáky nalézt a nasměrovat na správnou cestu," doplnil Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám