Hlavní obsah

Randák: Informace o útěku Pitra se potvrdila

Právo, tim
PRAHA

Informace o možném útěku Tomáše Pitra prý byla pravdivá. Alespoň to tvrdí ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák. Sám podnikatel však trvá na tom, že neměl v úmyslu z České republiky zmizet.

Článek

Informace byla podle Randáka i zpětně potvrzena. "Mohu garantovat její pravdivost, pokládám ji za stoprocentní," uvedl včera ředitel ÚZSI. Měl ji získat od "lidského zdroje" z Pitrova okolí, s nímž se osobně sešel.

Podle ÚZSI měl Pitr odcestovat letos 2. ledna, nejspíše do země mimo Evropskou unii, s níž ČR nemá uzavřenou dohodu o uprchlých. Ředitel civilní rozvědky již dříve naznačil, že by se mohlo jednat například o Seychely, Belize nebo třeba Bahamy.

Pracovník úřadu o pravděpodobném útěku Pitra informoval 22. prosince Městský soud v Praze, který pak na podnikatele vydal český a poté i mezinárodní zatykač. Pitr byl přitom již od 17. prosince na plánované dovolené.

"Druhého ledna jsem se bezpochyby chtěl vracet, nikoli utíkat," zopakoval včera Právu Pitr. "Kdybych chtěl opravdu odjet, tak proč bych neodjel? Proč už nejsem na Seychelách? Je to nesmysl, nerozumím tomu, postrádá to logiku," doplnil.

Rozvědka se prý o Pitra nezajímá

Zdroj, od něhož informaci úřad získal, Randák neupřesnil. "Nechtěli jsme to říct ani soudu a neřekneme to. Byla by tím ohrožena jiná akce, která je důležitější," vysvětlil. Civilní rozvědka ji přitom získala jen jako vedlejší produkt při jiné své akci.

"Byla to marginální záležitost, ačkoli to zní nepravděpodobně, případ pana Pitra je pro nás naprosto bezvýznamný," zopakoval včera Randák. "O Pitra se nezajímáme, neřešíme ho," ujistil s tím, že zmíněná informace byla pro ÚZSI víceméně "odpadová".

Zároveň potvrdil, že se jeho úřad v současnosti zabývá případem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který se nyní nachází na Seychelských ostrovech. ÚZSI tak podle vyjádření Randáka údajně činí v souvislosti s usnesením vlády, které bylo vydáno přibližně loni na podzim.

"Je pravomocí vlády ukládat zpravodajským službám úkoly v souladu se zákonem. Tyto úkoly jsou vydávány v případech, kdy jsou ohroženy ekonomické nebo jiné zájmy státu," informovala včera Právo mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Obsah nebo podrobnosti materiálu odmítla přiblížit, neboť jsou utajené.

Zda se o možném Pitrově útěku civilní rozvědka dozvěděla právě při akci Krejčíř, Randák nepotvrdil. Zároveň ji ale výslovně nevyvrátil. "Nebudu to komentovat," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám