Hlavní obsah

Seděl 26 let, nyní dostal dalších deset

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Ani šestadvacet let, které si dosud odseděl za mřížemi, nepřimělo nepolepšitelného recidivistu Jaroslava Królikowského z Havířova (49), aby začal vést spořádaný život. Loni koncem srpna, ještě ve lhůtě podmíněného propuštění na svobodu, málem připravil nožem o život svého známého. Za to si v úterý vyslechl verdikt o dalším, tentokrát desetiletém trestu.

Článek

Pobodaný Milan Z. vzhledem k vážnému poškození mozku ochrnul na pravou polovinu těla a skončil v rehabilitačním ústavu v Hrabyni. "Ztratil nejen mobilitu, ale také řeč, a nekomunikuje se svým okolím. Měli jsme zájem ho vyslechnout, ale nepodařilo se nám to," uvedl soudce Miroslav Mucha.

Přestože útok ze strany šestnáctkrát trestaného muže policie původně kvalifikovala jako pokus o vraždu, soud jednu ránu nožem do krku, kterou vyvrcholila banální opilecká hádka, nakonec označil za těžké ublížení na zdraví. "Nebylo jednoznačně prokázáno, že ho chtěl zabít. Nikdo a nic mu v tom nebránilo," vysvětlil soudce Mucha s tím, že obžalovanému hrozil jako nebezpečnému recidivistovi trest o maximální délce deset let a osm měsíců.

Po činu si změnil identitu

Po Jaroslavu Królikowském pátrala policie asi jeden měsíc po tragické události. Nakonec ho kriminalisté objevili v rodinném domku na Berounsku. Muž si změnil vizáž, odbarvil si vlasy a zfalšoval občanský průkaz na jméno osoby, která je téměř o dvacet let mladší.

"Pod novou identitou si dokonce našel nové zaměstnání. Na svou první noční směnu ale už nestačil nastoupit," informovala tehdy mluvčí policie Dagmar Bednarčíková. Po svém zadržení se ke všemu přiznal. "Když policie vtrhla do vytipovaného objektu, hledaný byl notně překvapen. Chvilku sice otálel s přiznáním své pravé identity, ale vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem s policií zřejmě usoudil, že spadla klec a dále zapírat nemá smysl," dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám