Hlavní obsah

Za podvody se složenkami dostali celkem 122 let

PRAHA

Čtyřiadvacet obžalovaných z podvodů s falešnými složenkami dostalo v pátek od pražského vrchního odvolacího soudu tresty, jejichž souhrnná hodnota činí 122 roků. Podle pravomocného rozsudku odsouzení pomocí zfalšovaných poukázek získali od České pošty v letech 1996 a 1997 přibližně 42 miliónů korun. Soudy vyměřily 22 členům gangu tresty v rozmezí od tří do osmi let vězení, jeden z mužů byl zproštěn obžaloby, další vyvázl s tříletou podmínkou.

Článek

Podle soudu byl organizátorem skupiny Marcel Rajzl, který v pátek dostal osmiletý trest. Částečně tak, na rozdíl od většiny obžalovaných, uspěl s odvoláním. Soud mu předloňský trest snížil o jeden rok. Verdikt si však jako dalších 20 mužů nevyslechl, k jednání soudu se dostavili pouze čtyři obžalovaní.

Advokát s rozsudem spokojen

Rajzlův advokát byl s rozsudkem spokojen. "Nám dal vrchní soud v podstatě za pravdu. Odvolávali jsem se pouze kvůli trestu a ten byl snížen. Domnívám se, že je spravedlivý," uvedl obhájce Jiří Ostravský. Přestože žalobce vinil z vedoucí role jeho klienta, podle Ostravského na lavici obžalovaných skutečný organizátor těchto velkých poštovních podvodů chyběl.

Zmírnění o jeden rok se dočkali ještě další dva obžalovaní, navíc Roman Hanus byl původní obžaloby dokonce zproštěn. Krajský soud v Praze mu předloni v červnu vyměřil čtyři roky za to, že založil účet, na který měly doputovat podvodně získané finance. Podle odvolacího senátu však žádné peníze nezískal.

Původně obviněno 29 lidí

"Jsem rád, že to takhle dopadlo. Ukázalo se, že jsem v tom byl opravdu nevinně. Trvalo to dlouhých sedm let od doby, kdy jsem byl obviněn do dnešního dne, kdy mě zprostili," uvedl Hanus.

U ostatních obžalovaných vrchní soud jejich odvolání zamítl jako nedůvodné. Stejný krok pak učinil i v případě státního zástupce, který navrhoval pro členy gangu vyšší tresty, protože se údajně dopustili zločinného spolčení.

Obvinění za podvody a další majetkové trestné činy v této kauze vyslechlo původně 29 mužů. Jeden z nich však v průběhu vyšetřování zemřel, další skončil ve vězení v Německu a tři podezřelí byli krajským soudem předloni osvobozeni. Na lavici obžalovaných tak dnes mělo zasednout 24 mužů, přišli jen tři, ostatní se omluvili.

Přesně rozdělené úlohy

Členové skupiny měli podle soudu přesně rozděleny své role - někteří vyráběli na počítači falešná poštovní razítka, další na složenku vypsali určitou částku, jiní falešné poukázky propašovali do poštovní přepravy a zbývající část skupiny zřizovala u bank konta, na která pak putovaly získané peníze. "Části skupin se vesměs ani neznaly, ale výsledek byl závislý na všech," uvedl předseda odvolacího senátu Miloš Housa.

Gang prý vyráběl falešné složenky více způsoby. Někdy je vytiskl celé na počítači, u jiných použil jen padělaná poštovní razítka. Metodu údajně vymyslel bývalý pracovník pošty, který tak chtěl zakrýt manko. Část skupiny tvořili i další bývalí poštovní zaměstnanci, kteří jako manipulanti v poštovních vagonech měli možnost padělané složenky vsunout nepozorovaně do pytlů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám