Hlavní obsah

Berdych zatím za únosy podnikatelů do vězení nemusí

Právo, ČTK, Pavel Blažek
PRAHA

Odvolací senát Vrchního soudu zrušil ve čtvrtek rozsudek ve věci únosů tří podnikatelů nad Davidem Berdychem a Jiřím Železným. Vrátil tak věc k projednání pražskému městskému soudci Petru Braunovi. Berdych ani Železný tak nemusí nastoupit do vězení.

Článek

Berdych měl nastoupit do vězení na devět let, Železný na pět let. Nemusí zatím také platit dva milióny korun obětem. Berdych ve čtvrtek u soudu oznámil, že se cítí být ohrožen na životě, má proto strach z toho, aby nemusel mezi nejtěžší zločince do věznice se zvýšenou ostrahou.

"Rozkrývám závažnou trestnou činnost 50 osob, každá z nich má spoustu známých. Deset let jsem se pohyboval v kriminálním prostředí, ti lidé vědí, co mám v hlavě," řekl někdejší policejní informátor Berdych pražskému vrchnímu soudu.

"Kvůli mé usvědčující výpovědi je má osoba ohrožena na životě," objasnil Berdych důvod žádosti o mírnější typ věznice. Soud žádost uznal jako oprávněnou s rozsudek zrušil.

Berdychovi stále zůstává pětiletý trest odnětí svobody, který dostal již dříve za vydírání dalšího podnikatele. Právě v této věznici ho spoluvězni upozornili na to, že se na něj chystají zabijáci.

V kauze figurují i bývalí policisté

I detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle něj berou varování vážně a mají o Berdycha obavy. "Proto ta opatření policie a vězeňské služby," zdůraznil Berdych. K soudu do Prahy je převážen v neprůstřelné vestě a ve věznici na Pankráci je od ostatních vězňů izolován.

Železný čelí zároveň s Berdychem i rozsáhlé obžalobě, kterou projednává středočeský krajský soud. Berdychovi u něj hrozí až výjimečný trest vězení. V této obžalobě figuruje 36 lidí, včetně bývalých elitních detektivů, a jde v ní o vraždu, o loupežná přepadení dalších podnikatelů a také kamiónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdych odhalil totožnost utajených svědků

Velká porotní síň pražského vrchního soudu ve čtvrtek oněměla při výslechu Davida Berdycha v okamžiku, kdy se hájil proti obvinění z nepřímé účasti na vraždě...

Berdychův gang: poprvé obviněna policie

Měli někteří policisté zájem na kriminalizaci osob, které se daného trestného činu nedopustily? Mohlo k tomu docházet? Odpověď ve středu naznačil v kauze...

Výběr článků

Načítám