Hlavní obsah

Krejčíř se může snažit exšéfa NBÚ zdiskreditovat

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek, Radim Kijonka

Za tvrzením uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, že poslal předloni bývalému šéfovi strategické státní firmy Čepro Tomáši Kadlecovi, který v minulosti rovněž řídil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), na účet dva milióny korun, může být snaha jeho osobu zdiskreditovat.

Článek

Podle dobře informovaného zdroje je nesmysl, aby si exšéf NBÚ Kadlec nechal poslat údajný dvoumiliónový úplatek přímo na svůj účet. "Je to hloupost, aby si nechal tak vysoký důstojník převést peníze přímo na svůj účet. Ten přece jako první věděl, že si policie může kdykoliv z výpisu zjistit, že dostal na účet dva milióny korun," poznamenal zdroj.

Podle něj Krejčíř v roce 2004 rozehrál kvalitní hru, aby dosáhl Kadlecovo odvolání z Čepra. Kadlec měl totiž na začátku vyšetřování přípravy miliardových podvodů kolem Čepra (České produktovody a ropovody, a. s.) spolupracovat s policií. "Kadlec s policií od začátku ataku na Čepro úzce spolupracoval a nebylo tajemství, že mluví v neprospěch Krejčíře. Krejčíř je nyní schopen udělat cokoliv, aby snížil jeho důvěryhodnost," podotkl zdroj.

Sumu na Kadlecův účet údajně vložil Marcel Hájek, jehož sestra Denisa žije s Petrem Hrubým, nejlepším přítelem Krejčíře. Kadlec tvrdí, že Hájka nezná a peníze si půjčil od soukromé osoby. Kadlec částku označuje za soukromou půjčku, odmítá však uvést, kdo ji poskytl. Podle informací Práva mohlo jít o tehdejšího místopředsedu představenstva Čepra Alexandra Houšku.

Podle deníku Mladá fronta Dnes se měly doklady o této finanční transakci najít mezi dokumenty, které policisté zabavili během domovní prohlídky u Krejčíře. Jeden dokument byl pokladní doklad z České spořitelny o tom, že v říjnu 2004 byly vloženy na účet Kadlece dva milióny korun. Vedle toho ležela kartička s číslem Kadlecova účtu a na zadní straně byla rukou psaná poznámka: "Odmítne, protože se bojí."

Policie Kadlece nevyšetřuje

Policie nevyšetřuje půjčku dvou miliónů korun, kterou údajně měl bývalý předseda představenstva společnosti Čepro Tomáš Kadlec obdržet na svůj účet od lidí z okolí uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Nepotvrdila ani tvrzení Krejčíře pronesené v úterý v ČT 1, že peníze Kadlecovi poskytl on.

"Nevedeme trestní řízení ani trestní stíhání proti panu Kadlecovi. Informace o půjčce, které média zveřejnila v úterý a ve středu, jsou značně nepřesné," odpověděla včera na dotazy Práva mluvčí protikorupční policie Jana Pinková. Uvedla, že bližší informace zatím dozorová žalobkyně neuvolnila.

Dobře informovaný zdroj Právu sdělil, že Krejčířovo tvrzení, že peníze dal Kadlecovi on, naznačuje, kdo aféru okolo půjčky rozpoutal. "Pan Kadlec vyšetřovacím spisem v kauze stíhaného Krejčíře prochází. Ale nikoliv jako prověřovaná nebo stíhaná osoba. Jeho postavení je zcela jiné. To je možná důvodem Krejčířova útoku, pro který nepředložil důkaz. Ostatně jako vždy, neboť dosud nepředložil ani slíbené směnky o půjče ČSSD," poznamenal zdroj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám