Hlavní obsah

Opilec za volantem zabíjel, dostal osm let

Právo, Novinky, Zdeněk Seiner
PARDUBICE

Okresní soud v Pardubicích poslal v úterý na osm let do vězení 58letého Petra Peška, který loni v srpnu řídil opilý a vjel do hloučku lidí. Jednu ženu zabil, dalších pět chodců zranil. Ujížděl přitom od nehody v Palackého ulici v Pardubicích.

Článek

Muž ujížděl s Fiatem 126 P z místa banální nehody, když zezadu narazil do brzdícího fordu v Pardubicích. Na přechodu o 200 metrů dál vjel do chodců. Zabil 57letou ženu a dalších pět chodců, včetně tříleté Lucinky, zranil. Zadržen byl až po pěti hodinách a ještě měl v krvi přes dvě promile alkoholu.

"Případ zaujal pardubickou veřejnost, ale rozsudek nemohl překročit rámec trestní sazby za ublížení na zdraví, který má horní hranici deseti let, přestože byl obžalovaný pod vlivem alkoholu a z místa nehody ujel, aniž by přivolal nebo poskytl pomoc," řekl po vynesení rozsudku předseda trestního senátu Karel Gobernac.

Pešek byl za řízení pod vlivem alkoholu v 70. a 80. letech minulého století už dvakrát odsouzen, 16 let nevlastnil řidičský průkaz, jeho auto nebylo podle znalců způsobilé silničního provozu a od roku 2003 nebylo na technické prohlídce.

Deset let si nezajezdí

"Účinnost brzd byla 4,4krát nižší, než je stanovené minimum," potvrdil před soudem znalec Daniel Pýcha. Pešek se ale zřejmě ani nesnažil brzdit, když vjížděl do chumlu chodců na přechodu, podle posudků jel možná až 80kilometrovou rychlostí. Auto ukryl na dvoře firmy svého zaměstnavatele a snažil se uniknout před policí.

Nehodu způsobil před 18. hodinou a zadržen byl až po pěti hodinách. V té době měl v krvi 2,31 promile alkoholu. "Kolik vypil před nehodou, kolik po ní," nelze přesně určit, poznamenal znalec z oboru lékařství.

"Společenská nebezpečnost jeho počínání byla vysoká až extrémní," uznal soudce a zároveň s trestem odnětí svobody rozhodl o tom, že Pešek nesmí deset let sednout za volant.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám