Hlavní obsah

Organizátor drogových obchodů dostal sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednačtyřicetiletého Željka Milanoviče, údajného bývalého jugoslávského soudce, poslal v úterý pražský městský soud na sedm let do vězení za organizování drogových obchodů. Zároveň mu uložil peněžitý trest, musí uhradit milión korun.

Článek

Společně s ním byla odsouzena jeho česká družka. Pětadvacetiletá Andrea Jiříčková byla odsouzena na pět let. Další dva jeho komplici stráví ve vězení po pěti letech, jeden si vyslechl trest sedmiletý. Policie gang pozatýkala před rokem v rámci akce s krycím názvem MUP.

Policie nemůže navádět k trestné činnosti

Milanovičův obhájce Bohumil Měšťánek byl s rozsudkem velmi znepokojen. Podle něj se všichni odsouzení stali obětmi systému. "Policie nezadokumentovala jediný případ, že by obžalovaní prodávali či nabízeli někomu nějaké drogy nebo něco podobného. Kompletně od samého počátku se jednalo o policejní provokaci. Já se domnívám, že policie nemůže navádět lidi k páchání trestné činnosti. Policie může monitorovat trestnou činnost a samozřejmě při monitorování to zadokumentovat," uvedl Měšťánek.

 "Již několikrát tu padlo, že Milanovič věděl, že je monitorován pro obchod s drogami. Přece by nebyl takový hlupák, aby se tomu věnoval nadále," konstatoval právník. Rovněž se pozastavil nad tím, že byl Milanovič organizátorem obchodů s drogami.

"Organizování prováděla policie. Vždy iniciativa vycházela z její strany a veškeré odposlechy, které by to dokazovaly, že se tedy skutečně jednalo o policejní provokaci, tady nikdy nezazněly," uzavřel obhájce.

Jiří Komorous, šéf protidrogové policie tenkrát uvedl, že Milanovič pracoval za války v bývalé Jugoslávii jako soudce. Soudkyně Jaroslava Lišková o tom však ve spise nic nemá uveden. Odsouzený podlí ní pracoval maximálně rok jako policista.

Drogy za milióny korun

Při zásahu se policistům podařilo zadržet šest kilogramů kokainu a 1,6 kilogramu pervitinu. Z tohoto množství by se dalo vyrobit 3000 dávek pervitinu v hodnotě tři milióny korun a 12 000 dávek kokainu v hodnotě 12 miliónů korun. Policisté gang před zadržením sledovali 13 měsíců.

Na pervitinu bylo podle policie zajímavé to, že nebyl vyroben v České republice. Pervitin je ryze česká droga a policie do té doby nezaznamenala její pašování ze zahraničí. Kokain mířil do Česka z Jižní Ameriky ojedinělou cestou. Nebyl přepravován letecky s pomocí takzvaných polykačů, ale pozemní cestou v mrtvých schránkách dopravních prostředků. Kokain byl podle Komorouse určen pro český trh a "velmi zajímavé klienty".

Reklama

Výběr článků

Načítám