Hlavní obsah

Kauza Berdych: advokát prý tajně vynesl z vězení pokyny

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Účastnili se někteří advokáti trestné činnosti gangu okolo Davida Berdycha? Vynášeli tajně z vězení pokyny obviněných, obžalovaných nebo odsouzených? Obžalovaný Václav Strauss v pondělí soudu tvrdil, že ano.

Článek

Strauss popisoval, co měl udělat podle pokynů vazebně stíhaného gangstera Miroslava Houdka, které měl z vězení v roce 2001 tajně vynést advokát Sekyrka. "Houdek chtěl, aby se přepadla jeho eskorta do nemocnice, abych šel vydírat jeho kamarády, co mu dlužili, a poslal mu do vězení pervitin," šokoval velkou porotní síň pražského vrchního soudu Strauss.

Vše okolo tajně vynesených pokynů se podle Strausse odehrálo tak, že Houdek měl po zatčení v roce 2001 mít problém se svým obhájcem Miroslavem Kříženeckým. "Proto jsem za ním (Houdkem) poslal doktora Sekyrku. Ten přijel se seznamem požadavků, které mu Houdek nadiktoval, a Sekyrka je napsal vlastní rukou," řekl včera Strauss soudci Petru Francovi při výslechu. Advokáta Sekyrku se v pondělí nepodařilo Právu kontaktovat. Kříženecký věc Právu vysvětlil tak, že původně Houdka obhajoval spolu se Sekyrkou. Sám se obhájcem stal na základě požadavku policisty Josefa Opavy (obžalován).

"Původně jsem pana Houdka obhajoval já s advokátem Sekyrkou mladším. Pak mě vystřídala doktorka Kribusová. Já jsem se nepohodl ne s Houdkem, ale s jeho přítelkyní, která byla policistkou. Tam je jedna pikantnost. Opava byl při domovní prohlídce u Houdka. Přišel mi říct, jaký je Houdek fašista. Že tam (doma) má spoustu fašistických symbolů. Ale zároveň mě Opava požádal, abych Houdka hájil," odpověděl v pondělí na dotazy Práva Kříženecký. Zdůraznil, že pokud advokát tajně vynáší z vězení pokyny a vzkazy, tak se stává spolupachatelem trestné činnosti.

"Znám mladého Sekyrku. Znám i jeho otce. Nevěřím, že by mladý Sekyrka byl takový trouba a udělal, co tvrdil obžalovaný Strauss," řekl Kříženecký. Straussovo obvinění Sekyrky nepotvrdila Česká advokátní komora (ČAK).

Pokračují útoky na policisty

"Komora nyní nemá žádné informace ani od příslušných státních orgánů ani od advokátů o tom, že by některý z advokátů obhajujících nebo zastupujících osoby obviněné v kauze tzv. Berdychova gangu vynášel z vazby informace, nebo dokonce pokyny určené pro třetí osoby v souvislosti s trestnou činností obviněných nebo těchto třetích osob," sdělila v pondělí Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková..

Advokát Sekyrka není jediný, koho se obžalovaní před soudem snaží zpochybnit. Včera totiž ve výpovědích opět zazněla obviňování policistů a žalobců z machinací při vyšetřování. Hlavní útoky směřovaly opět proti vyšetřovateli Petru Plaňanskému a policistům Tomáši Gregorovi, Heleně Kahnové (zasloužili se o odhalení gangu) a žalobci Miroslavu Voborníkovi.

"Leze mi mráz po zádech z toho, jakým způsobem policisté Gregor, Kahnová a Plaňanský, který podvrhoval rekognice, postupovali. Divím se státnímu zastupitelství, že nezasáhlo," znělo v pondělí opakovaně z úst obžalovaného Gelali Abouda alias Samopalníka Tonyho. Obviňoval policisty Gregora a Kahnovou ze lží, ale věcné důkazy nepředložil.

Plaňanský a dozorový žalobce Voborník v pátek dostali co proto i od obžalovaného Strausse, který v přípravném řízení vůbec nevypovídal a promluvil poprvé až v pondělí před soudem.

"Měl jsem bez advokáta předpřípravný rozhovor s vyšetřovatelem Plaňanským. Přítomen byl státní zástupce Voborník. Plaňanský mně řekl, že se na mě chystá obvinění z vraždy... Proto jsem se rozhodl v přípravném řízení nevypovídat," zdůraznil Strauss své obvinění. "Nebudu se k výpovědím obžalovaných vyjadřovat. Vyčkejme na výpovědi svědků," odpověděl včera na dotazy Práva žalobce Voborník.

Záhadný Gonzáles

Po již provedených výsleších Berdycha, Zeleného a Trumpeše, kteří se velmi záporně vyjadřovali i o Houdkovi (ve výkonu trestu, má u soudu svědčit), se v pondělí do Houdka pustili i Aboud a Strauss.

Zvláště Aboud popisoval Houdka jako narkomana, který dokonce v noci pobíhal venku a "střílel duchy ... zašil si sám postřelené stehno ... po zatčení sliboval, že se pomstí" a podobně.

"Je to pochopitelné. Houdek hodně ví o trestné činnosti gangu a asi ví, kdo je tajemný policista známý v podsvětí pod přezdívkou Gonzáles. Ten udržoval styky s Houdkem nejméně od roku 1999, docházel do homosexuálních podniků Pinokio, Farao a Esquire, které Houdek spoluvlastnil se Straussem a dalšími a oba podnikali také ve firmě Ceasar," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Toto sdělení potvrzují informace Práva. Houdek totiž ve svých výpovědích a dopisech popisuje loupeže gangu, únosy, plány na zavraždění Berdychovým gangem oloupených obětí Karla Volavky a Jiřího Mračka ručními granáty a podobně.

Na odhalení totožnosti záhadného Gonzálese a odpovědi na otázku, nakolik obžalovaní gangsteři mluvili pravdu a nakolik lhali, budeme muset vyčkat. Soudce Petr Franc v pondělí přerušil hlavní líčení. Má pokračovat příští týden.

Bude se však konat s vyloučením veřejnosti, protože se výslechy budou týkat utajovaných skutečností.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdychův gang: poprvé obviněna policie

Měli někteří policisté zájem na kriminalizaci osob, které se daného trestného činu nedopustily? Mohlo k tomu docházet? Odpověď ve středu naznačil v kauze...

Kauza Berdych: Policie propásla horkou stopu

Policie byla obžalovaným z vraždy pražského zlatníka Václava Tomana na stopě již večer v den Tomanova únosu v listopadu 1996. Na horké stopě jim byly...

Výběr článků

Načítám