Hlavní obsah

Pražský dům zdemolovaný výbuchem zůstane stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obytný třípatrový dům na pražském Smíchově, který v sobotu dopoledne poškodila exploze plynu v přízemní restauraci, nemusí majitel bourat, řekl starosta Prahy 5 Milan Jančík. Po vyšetření příčin nehody začne rekonstrukce budovy.

Článek

Podle starosty by mohla oprava trvat zhruba čtyři měsíce. Pracovníci plynáren zatím nenašli místo úniku plynu. Výbuch si vyžádal dvě oběti, jedno těžké a tři lehká zranění. Hasiči evakuovali 15 lidí.

Výbuch a následný krátký požár zničil některé stěny v domě na rohu Preslovy ulice a Arbesova náměstí a propadl se strop mezi suterénem a restaurací U Arbesa. Provozovna byla naštěstí v době události ještě uzavřena. Přední stěnu budovy nyní jistí několik kovových opěr.

"Teď se musí chvíli počkat na vyšetření příčin. Pak se začne staticky zajišťovat přízemí domu a postupně začne rekonstrukce," řekl zástupce majitele objektu pro technické práce Jiří Souček. Důvody úniku plynu nejsou stále známy. Plyn se pravděpodobně nahromadil v podzemních podlažích a po příchodu personálu se náhodně vznítil, sdělil mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

V okolí domu nyní kopou pracovníci plynáren, musejí odpojit plynovod. "Samozřejmě totiž nevíme, kde je to poškozené. Navíc tam sledujeme a kontrolujeme možné úniky plynu v okolí," uvedla mluvčí Pražské plynárenské Dagmar Hartmanová. Podle ní je zatím těžké říci, kdo byl viníkem. "Nevíme, odkud to uniklo, ale my si myslíme, že z venkovního plynovodu to nebylo," podotkla. Podle plynařů se v domě konala rekonstrukce.

Škoda bude asi 20 miliónů

Hasiči dostali podle mluvčího Víta Pernici oznámení o výbuchu zemního plynu v restauraci U Arbesa v sobotu v 9:30. O šest minut později dorazila na místo první jednotka. V té době tam již byli záchranáři a ošetřovali zraněného muže, který nakonec zemřel v nemocnici.

Teprve po půlnoci našli záchranáři se psy druhého muže, který byl zasypán v suterénu a už mu nebylo pomoci. Výbuch byl velmi silný, kousky domu létaly do vzdálenosti 50 metrů. Škoda na domě bude asi 20 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám