Hlavní obsah

Hasiči a záchranka se přou o tísňovou linku 112

– PRAHA
Právo, Kateřina Beránková

Kampaň "Bezpečné cestování", kterou rozjelo generální ředitelství hasičů a která mimo jiné propaguje tísňovou linku 112, vyvolala rozhořčení u zdravotnických záchranářů.

Článek

"Je to nešťastně vedená kampaň," řekla mluvčí Záchranné služby hl. města Prahy Simona Cigánková. Záchranka si stěžuje, že hasiči se s ní předem o projektu neporadili. Podle ministerstva zdravotnictví došlo dokonce k porušení vyhlášky o Zdravotnické záchranné službě.

Na informačních plakátech, které nechal Hasičský záchranný sbor vytvořit, je viditelně upřednostňována linka 112. Ostatní tísňová čísla, jako je právě linka záchranné služby 155 nebo linka Policie ČR 158, jsou na plakátech sotva zaregistrovatelná. To je podle Cigánkové zásadní chyba. Podle ní totiž může mít preferování linky 112 nepříznivý dopad na pacienty.

"Pokud člověk zavolá na 112, tak dispečer nejdřív musí vyhodnotit situaci, až pak přepojí volajícího na konkrétní linku. Tahle prodleva ale může zdržet záchranu života i o několik minut," upozornila Cigánková. Dodala, že naděje na přežití se tak snižuje o deset procent. "V případě, že se volající obrátí hned na linku 155, kvalifikovaný zdravotník mu okamžitě podá potřebné informace, které můžou zachránit život," vysvětlila s tím, že ale nezpochybňují užitečnost existence tísňové linky 112.

Linka je mezinárodní a tím, že je všem službám v případě ohrožení společná, odpadá problém pamatovat si tři podobná čísla 150,155 a 158, která se mnohým lidem pletou.

Hasiči: Nejde o porušení vyhlášky

Hasičský záchranný sbor považuje stížnost ze strany záchranky za neoprávněnou. "V kampani nejde přímo o propagaci čísla 112, ale její smysl je mnohem širší - zvýšit připravenost občanů na nejrůznější druhy ohrožení," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček s tím, že číslo 112, které bylo zvoleno jako logo projektu, používají hasiči již několik let.

Jiný názor má ministerstvo zdravotnictví. Jeho mluvčí Jana Kocová potvrdila, že se ministerstvo bude celou věcí dál zabývat. Podle ní je tísňové číslo 155 nadřazené lince 112. "V případě čísla 112 jde pouze o doplňkovou službu," uvedla.

Jak ale řekl Kopáček, o porušení vyhlášky nemůže být řeč. "Vyhláška o Zdravotnické záchranné službě se vztahuje na činnost Záchranné služby a nemůže upravovat a omezovat činnost hasičů," sdělil.

Ministerstvo vnitra, pod které Hasičský záchranný sbor spadá, nechce zatím tuto událost komentovat. "Dokud nebudeme mít oficiální stanovisko od hasičů, nebudeme se k tomu vyjadřovat," řekla Právu mluvčí ministerstva Radka Kovářová. Podle informací Cigánkové již probíhá společné jednání mezi Záchranou službou a hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám