Hlavní obsah

Žena se snažila utéct od svého druha, ten ji ale zabil

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Za udušení 29leté Kamily H. z Litvínova na Mostecku poslal ve čtvrtek senát ústeckého krajského soudu o pět let staršího Petra Zelenku na 13 let do věznice s ostrahou. Podle státní zástupkyně Zelenka, který byl obžalován z vraždy, loni 9. června své družce tlačil na hrudník a ucpával jí ústa tak dlouho, dokud nezemřela.

Článek

Důvodem byl podle svědků zřejmě plánovaný odchod matky devítiletého chlapce ze společné domácnosti kvůli tomu, že ji Zelenka v opilosti opakovaně mlátil.

Tragédie se stala mezi devatenáctou a dvacátou hodinou v bytě na Náměstí Míru v Litvínově. Podle výpovědi sestry měla osudný den žena svému druhovi říci, že si pronajala garsonku a odejde od něj.

Po smrti družky odešel na zprávy

"O chladnokrevném jednání obžalovaného svědčí i to, že po smrti družky odešel znovu do restaurace na sportovní zprávy. Podle svědků byl navíc úplně klidný. Ze zprávy soudního znalce vyplynulo, že dusil ženu pět až sedm minut," řekla při zdůvodňování rozsudku soudkyně.

Zelenka při její řeči jen nesouhlasně kroutil hlavou, ale během celého líčení působil klidným dojmem. Státní zástupkyně ještě před rozsudkem v závěrečné řeči připomněla, že Zelenka na svoji družku stejným způsobem zaútočil již v minulosti, kdy na něj kvůli tomu podala trestní oznámení. "Škrtil ji rukou, zalehl ji, až nemohla dýchat," řekla státní zástupkyně.

Ráno do hospody, kolem čtvrté zpátky

Nezaměstnaný Zelenka svoji vinu od začátku líčení popíral. "Ráno jsem šel do hospody Hvězda, vrátil jsem se kolem čtvrté hodiny odpolední a to už Kamila spala. Na chvíli jsem také usnul a před půl osmou večer jsem šel znovu do Hvězdy, abych si ve zprávách zkontroloval sportovní výsledky. Když jsem přišel domů, již nedýchala. Telefon jsem nenašel, běžel jsem proto pro jejího dědu," řekl senátu Zelenka. Když s ním přicházel ke svému bytu, na schodech měl podle něj sedět nějaký Vietnamec a koukat na byt.

Před soudem, ale i matce a sestře zavražděné, a dalším rodinným příslušníkům obžalovaný tvrdil, že svoji družku udeřil během jejich vztahu asi jen třikrát. "Není to pravda, často mi ukazovala modřiny, jak ji bil, i do obličeje. Rozlámal jí také SIM karty do mobilu, aby si nemohla zavolat pomoc.

Ty víš, žes ji zabil, tak nelži," neudržela nervy během jedné ze svědeckých výpovědí sestra zabité, a v soudní síni se rozkřičela na Zelenku, až ji musela soudkyně napomínat. Matka Kamily H., která svá slova u soudu prokládala pláčem a rozrušením se celá klepala, ze sebe jen s obtížemi dostala několik vět.

Státní zástupkyně i Zelenka si k rozsudku ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám