Hlavní obsah

Vykolejený vlak zastavil provoz na mezinárodní trati

Právo, fal
TÁBOR

Zřejmě kvůli přívalům sněhu vykolejily asi čtvrt hodiny po sobotní půlnoci v Chotovinách na Táborsku čtyři cisterny německých železnic. Byly naštěstí prázdné, a proto se nehoda obešla bez ekologických škod. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Článek

Mezinárodní trať z Prahy do Českých Budějovic však zůstane kvůli vyprošťování soupravy a oprav v místě nehody minimálně do nedělní půlnoci uzavřená. Pracovníkům, kteří se pokouší provoz obnovit, totiž práci ztěžují až dva metry vysoké závěje.

"Příčiny jsou dosud nejasné, předpokládá se nicméně, že svůj podíl sehrály nepříznivé klimatické podmínky. Vše bude zřejmé, až po provedení odborných expertíz, zejména po komisionální prohlídce vykolejených vozů," sdělil v neděli Právu mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Podotkl, že škoda byla odhadnuta na více než jeden milión korun. Na vozech to je 800 tisíc, kolejích 100 tisíc, trakčním vedením 200 tisíc a zabezpečovacím zařízením 50 tisíc korun. Vlak, u nějž vykolejily devátý až dvanáctý vůz, který se navíc převrátil na bok, směřoval z Tábora do Prahy.

Tato trať spojuje hlavní město s Jihočeským krajem a využívají ji i mezinárodní spoje. České dráhy tak pro cestující běžných linek zavedly mezi stanicemi Sudoměřice u Tábora - Tábor náhradní autobusovou dopravu.

"Dálkové spoje, například vlak Plečnik z Prahy do Lince a Lublaně nebo rychlík 206 s vozy z Benátek a Curychu byly odkloněny přes Plzeň, stejně jako odpolední vnitrostátní expres Budvar z Prahy do Českých Budějovic," uvedl tiskový mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Reklama

Výběr článků

Načítám