Hlavní obsah

Policie začne kontrolovat u řidičů i přítomnost drog

Právo, Petr Knötig

Testovací balíčky na kontrolu požití omamných a psychotropních látek v těle začínají od středy používat v rámci zkušebního provozu policisté na jižní Moravě. Zatím mají k dispozici jednorázové testery od 4 firem a po půlročním prověřování v praxi si vyberou ty, které jsou pro ně nejefektivnější a přitom cenově zajímavé. Jedno balení na jediný test totiž stojí zhruba od 300 do 500 korun.

Článek

"Jde o věc podobnou detekčním trubičkám, které nám ze slin řidiče ukáže, zda požil nějakou drogu. Některá balení jsou schopná také ukázat typ drogy, ale to pro nás není tak důležité, protože my musíme pouze zjistit, zda je u řidiče důvodné podezření na nějakou omamnou látku nebo ne. Konkrétní typ drogy už není tak důležitý pro postih přestupce. Navíc do správního řízení tuto látku zjistí na soudním lékařství," řekl vedoucí jihomoravské dopravní policie Leoš Tržil.

Policejní hlídky budou mít tyto balíčky k dispozici a při podezření na to, že řidič jede po požití drog nebo léků, které se nesmí při řízení vozidla užívat, podrobí řidiče testu. Pokud ten test odmítne, bude podezřelý a čeká ho správní řízení, ve kterém může dostat vysokou pokutu nebo i zákaz řízení. Tuto novinku proti odmítnutí testu obsahuje nový zákon platný od ledna 2006.

"V podstatě jde o jednoduchý test, který řidiče příliš neobtěžuje. Do úst mu maximálně na dvě minuty vložíme tyčinku, která do sebe vsákne jeho sliny, které pak podle druhu testeru buď pokapeme reagující látkou nebo přiložíme na kontrolní plastové kolečko, kde se do 10 minut ukáže, zda je podezření důvodné nebo ne. Při pozitivním výsledku čeká hříšníka lékařské vyšetření," poznamenal Miloš Sklácel z krajské dopravní policie.

Policisté začnou tyto testy provádět už nyní, jakmile skončí rozdělení na jednotlivé útvary policie v kraji. Řidiči se s nimi proto mohou setkávat a měli by při takovéto kontrole poslechnout, aby se vyvarovali správnímu řízení pro jízdu pod vlivem návykové látky. "Chceme tyto testy provádět především tam, kde se koná nějaká akce, na níž mladí lidé často užívají marihuanu a extázi," dodal Skácel.

Reklama

Výběr článků

Načítám