Hlavní obsah

Za přepadání důchodkyň osm let vězení

– PRAHA

Ve čtvrtečním odvolacím jednání rozhodl ve čtvrtek pražský vrchní soud o definitivním trestu pro Makedonce Hamita Jonuziho za sérii přepadení a oloupení starých a bezbranných žen. Soud poslal cizince na osm let do věznice se zvýšenou ostrahou. O rok tak zmírnil devítiletý trest, který muži v minulém roce vyměřil městský soud. Po odpykání trestu bude vyhoštěn.

Článek

Obžaloba vinila Makedonce z devíti útoků na ženy ve věku kolem 80 let, nejstarší bylo dokonce devadesát. V jednom případě ho soud obvinění zprostil. "Není vyloučeno, že obžalovaný přepadl i tuto ženu, je tam řada indicií, ale není jistota," prohlásil předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner. Poškozená žena totiž Jonuziho jednoznačně nepoznala a jiné důkazy nebyly k dispozici.

Při přepadení prý nebyl psychicky v pořádku

"V ostatních případech nemá vrchní soud nejmenší pochybnosti o tom, že pachatelem byl obžalovaný," uvedl Fastner. Muže v jednom případě zachytila také kamera v bance, kde si vyhlédl jednu z obětí, která vybírala několikatisícovou hotovost.

"Obviněný zneužíval pohostinnosti České republiky a za bílého dne přepadával staré ženy," zdůraznil předseda senátu. Připomněl, že Makedonec původně přijel do ČR žádat o azyl. Jonuzi až do zatčení přebýval v azylovém středisku v Bruntále, na policii osm z devíti napadení popřel. Tvrdí, že v době loupeží nebyl v Praze. Přiznal pouze poslední z útoků, kdy byl dopaden vzápětí po činu. Při přepadení ženy prý nebyl psychicky v pořádku, protože se ten den dozvěděl, že mu v Makedonii zavraždili otce a bratra.

Přejel žít do Česka klidný život

"Jsem nevinen, loupeže jsem nespáchal ani v mysli. Přijel jsem sem, abych žil klidný život," přesvědčoval Jonuzi odvolací soud o své nevině. Senát ale návrh jeho obhájkyně Lenky Cihlářové, aby vrátil případ k novému projednání prvoinstančnímu soudu, zamítl.

Loupeže začaly předloni v říjnu, skončily v půli loňského ledna. Mohly ale skončit dřív. Policie totiž Jonuziho obvinila z několika přepadení už na sklonku předloňského roku, nešel ale do vazby a v přepadeních pokračoval.

Na velké peníze si většinou nepřišel

Loupeže se odehrály v obvodech Prahy 1, 2 a 6. Lupič při nich jednal podle stejného scénáře. Staré ženy si nejdřív vytipoval a pak je sledoval až do místa bydliště, kde se s nimi vloudil do domu. V chodbě se na ženy vrhl a začal jim z ruky rvát kabelku nebo tašku. Většinou je tím strhl na zem a pak i s lupem utekl. Na velké peníze si ve většině případů nepřišel. Ženám způsobil menší zranění a šok, jedné z obětí vážnou újmu na zdraví.

Muži hrozilo pět až 12 let vězení. Proti čtvrtečnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám