Hlavní obsah

Berdychův gang: poprvé obviněna policie

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Měli někteří policisté zájem na kriminalizaci osob, které se daného trestného činu nedopustily? Mohlo k tomu docházet? Odpověď ve středu naznačil v kauze Berdychova gangu ve velké porotní síni pražského vrchního soudu obžalovaný Radek Trumpeš. V jeho výpovědi poprvé zaznělo obvinění policie ze snahy ovlivnit vyšetřování.

Článek

Trumpeš řekl, že vyšetřující policista Petr Plaňanský mu měl navrhnout, aby za mučitele uneseného a podle obžaloby v listopadu 1996 zavražděného zlatníka Václava Tomana označil Davida Berdycha.

"Při seznamování se spisem mně bylo navrhováno v kauze Václava Tomana, abych změnil výpověď tak, že došlo k bití Tomana ze strany Davida Berdycha. Abych zmínil mučení Tomana ze strany Michala Puchara, Jaromíra Prokopa, a zejména, hlavně a výrazně šlo o to, abych označil Berdycha," řekl Trumpeš. Návrh na nepravdivou výpověď, která by však umožnila Berdycha obvinit a pak obžalovat z vraždy, přednesl Trumpešovi vyšetřovatel Plaňanský.

Na přímý dotaz soudce Petra France, zda mu Plaňanský vyhrožoval, Trumpeš odpověděl: "Rozhodně nevyhrožoval. Spíše naznačoval, že když mi zemřela družka a mám u rodičů malou dceru, by bylo dobré, abych z vraždy vyšel já. Řekl jsem, že k žádné vraždě nedošlo." Tuto část výpovědi Právu včera potvrdil Trumpešův obhájce Kamil Fotr. "Bylo to tak. Byl jsem u této události osobně přítomen," řekl advokát.

Uneseného bil hlavně Pineker

Podané svědectví advokáta však nedalo odpověď na otázku, v zájmu koho chtěla policie Berdycha na vraždu "uvrtat" a čím byl Berdych pro policii tak nebezpečný. Odpověď nedal ani pokračující výslech. Ten už čtvrtý den pokračoval Trumpešovým popisem trestné činnosti jeho a dalších osob.

Nejzávažnější část se týkala únosu podnikatele Diana Ivanova. Ten byl ve sklepě na chatě Trumpešových rodičů únosci brutálně bit. "Byl opakovaně fyzicky napadán, aby vyzradil, kde má uloženy peníze ... Převážně ho bil hlavně Michal Pineker. Každý z nás Ivanovovi vyhrožoval ... Byl (Ivanov) v hrozném, stavu. Asi došlo k polámání žeber, zranění holenní kosti ... Byl oteklý, plný pohmožděnin a podlitin," vypověděl Trumpeš. Trumpeš soudu tvrdil, že Ivanovovi sundal z hlavy kuklu, ošetřil ho a rozhodl, že musí do nemocnice. "Už jedenkrát se stalo, že unesený (zlatník Toman) zemřel. Měl jsem strach, že (Ivanov) zemře," řekl. Ostatní únosci a trýznitelé mu prý říkali, že je měkkej. "Řekl jsem, ať si ho (Ivanova) někam odvezou," dodal. Neuvedl však, kdo a kam vážně zraněného Ivanova odvezl.

Někteří advokáti projevovali v kuloárech nespokojenost z vedením procesu. "Trumpeš má obrovský prostor. Říká mnoho nepravd a lží. Proces je zdlouhavý," řekl Právu jeden z nespokojených obhájců jednoho ze 36 obžalovaných v právě souzené velké kauze Berdycha a spol.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal soud s gangem kolem Davida Berdycha

V největší soudní síni v Praze, ve které se konal v roce 1950 vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou, bylo ve středu zahájeno soudní líčení s údajnými členy...

Berdych odhalil totožnost utajených svědků

Velká porotní síň pražského vrchního soudu ve čtvrtek oněměla při výslechu Davida Berdycha v okamžiku, kdy se hájil proti obvinění z nepřímé účasti na vraždě...

Výběr článků

Načítám