Hlavní obsah

Muž nepřežil hodinové čekání na sanitku

Právo, Lenka Hloušková
PRAHA

Čtyřiašedesátiletý muž v Lipencích u Prahy nepřežil ve středu více než hodinové čekání na příjezd sanitky. Automobil s lékařem rychlé záchranné služby cestou k němu uvízl kvůli náledí na polní cestě.

Článek

Muž upadl náhle do bezvědomí kolem půl osmé ráno v chatové osadě nedaleko obce. "Hlášení o události přijal dispečink v 7:41. Za dvě minuty vyjela k pacientovi sanitka s lékařem," řekla Právu mluvčí Středočeské záchranky Tereza Janečková. Doplnila, že k nemocnému směřovala tříčlenná posádka z Asociace Samaritánů ČR ze Zbraslavi, s níž Středočeská záchranka spolupracuje.

Cesta trvala přes hodinu

Zdravotníci zdolávali několikakilometrový úsek hodinu a pět minut. Do problémů se sanitka dostala zhruba v polovině cesty za pacientem - hned, jak sjela z hlavní silnice do polí. Náledí na neudržované komunikaci znemožňovalo prakticky jakýkoli rychlejší pohyb vozidla. Posádka se navíc musela na trase několikrát vracet, neboť hledala adresu nahlášeného objektu. Dva kilometry v polích zdolávala téměř hodinu.

"Sám jsem několikrát upadl. Auto dojelo na místo jen díky tomu, že jsem šel vedle něj a pod kola mu sypal písek a kamínky," popsal komplikovanou akci zasahující lékař Oldřich Hudec. Zdravotníci se pokusili po příjezdu seniora neúspěšně resuscitovat. Hudec připustil, že kdyby nebylo náledí na příjezdové cestě, senior by mohl při rychlé lékařské pomoci přežít.

Jiná přístupová cesta nebyla

Janečková upřesnila, že pacient se nacházel ve velmi vážném stavu už v momentě nahlášení případu byl v hlubokém bezvědomí. "Zemřel pravděpodobně na akutní infarkt myokardu či mozkovou příhodu. Šlo jinak o zdravého muže, který netrpěl žádnou vážnou nemocí," konstatovala. Zdravotníci podle ní nic nezanedbali. "Jiná přístupová cesta k domu prostě nevedla," uzavřela.

Lpenecký starosta Miroslav Čížek Právu řekl, že případ je naprosto ojedinělý. "Nikdo si zatím na pozdní příjezd sanitky nestěžoval. O zmiňovaném případě slyším od vás poprvé," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám