Hlavní obsah

Gang soudce Berky měl vazby na úřad vlády

Česká televize v úterý informovala, že skupina kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky měla vazby nejen na Národní bezpečnostní úřad, ale také na úřad vlády - přes Františka Kozla, který byl náměstkem vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU).. Kozel, jenž nyní na úřadu vlády zastává funkci ředitele sekce pro lidská práva a rovné příležitosti, odmítl svoji roli v kauze komentovat.

Článek

Televize zveřejnila nahrávku z listopadu 2003, na níž sekční šéf NBÚ Vladimír Šiša volá Větrovcovi a hlásí mu nebezpečí, že bude muset kvůli novým požadavkům na vzdělání skončit v komisi NBÚ. Šiša na záznamu uvádí, že informace má od ředitele NBÚ Jana Mareše, kterému je sdělil Tuhý. O Marešovi, jemuž kvůli možnému spojení s Berkovou skupinou hrozí odvolání, se na záznamu hovoří jako o Mařeně a Kozel má prý přezdívku Pantáta. Tuhý je zetěm Kozla.

"Nedělej žádný akce, než se uvidíme večer. Kontaktoval Tuhoš (Tuhý) Mařenu, že mu Pantáta (Kozel) říkal, že jsou nějaké problémy s rozkladovkou ohledně úrovně vzdělání," řekl Šiša.

Větrovec podle ČT ihned zavolal Tuhému, aby zjistil, že začalo být požadováno ukončené právní vzdělání, ale Tuhý mu sdělil, že se problém podařilo vyřešit. "Takže se tam podařilo do toho vsunout, že to nebude požadováno jako ukončené," sdělil mu Tuhý.

O vazbách gangu a NBÚ informovalo Právo už v květnu 2004. Vazebně stíhaný zeť náměstka místopředsedy vlády Františka Kozla Petr Tuhý, který je spoluobviněný v Berkově kauze, si jako předseda správní rady brněnské Vysoké školy Karla Engliše (VŠKE) dopisoval se šéfem NBÚ Janem Marešem. Přiznal to novinářům sám Kozel.

Ředitel NBÚ Mareš korespondenci s Tuhým Právu nepopřel. "Nevzpomínám si ale na obsah dopisu. Dostávám na stůl mnoho různých dopisů," řekl Jan Mareš. Přiznal, že se loni s Tuhým nejméně dvakrát osobně sešel. "S panem Tuhým mě loni seznámil jeho tchán, pan náměstek Kozel," upřesnil šéf NBÚ. O čem s Tuhým mluvil, neřekl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Aféra Berka: v podezření politik i NBÚ

Aféra soudce Jiřího Berky, který čelí obvinění ze zločinného spolčení při konkurzních machinacích, zasáhla až na Úřad vlády a Národní bezpečnostní úřad (NBÚ)....

DOKUMENT: Prohlášení šéfa NBÚ Jana Mareše

Prohlášení ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jana Mareše k informacím České televize, že byl ve spojení se skupinou kolem obviněného konkurzního...

Výběr článků

Načítám