Hlavní obsah

Muž ozbrojený 17 kilogramy semtexu vyvázl s podmínkou

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Za přechovávání téměř sedmnácti kilogramů semtexu a ženijních elektrických rozbušek, které výbušninu mohly aktivovat, potrestal v úterý senát teplického okresního soudu 34letého Zdeňka Kadeřábka dvanácti měsíci vězení, podmíněně odloženými na jeden rok.

Článek

Senát uznal muže, kterého kriminalisté zadrželi v březnu 2001 v Teplicích - Trnovanech v Doubravické ulici, kde žil nehlášeně s 42letou partnerkou, vinným z trestného činu nedovoleného ozbrojování. Státní zástupce si k rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou, Kadeřábek se práva na odvolání vzdal.

Od koho a kde muž výbušninu získal, se policii nepodařilo zjistit. Na Kadeřábka upozornila v anonymním telefonátu neznámá žena, díky které kriminalisté semtex při domovní prohlídce objevili. Kilogram látky chtěl muž v roce 2001 prodat za tisíc marek. "Po aktivaci semtexu by zmizelo celé patro panelového domu o rozloze 167 metrů krychlových, narušena by byla statika objektu a jeho části by hrozilo zřícení," vyplynulo ze znaleckého posudku.

Soudce Miroslav Čapek při zdůvodňování rozsudku zdůraznil, že pokud by obžalovaný stanul před soudem již v roce 2001, hrozilo by mu až pětileté vězení. "Na spis ale po podání obžaloby předchozí soudce 4,5 roku prakticky nesáhl, a poté se navíc nechal z případu vyloučit kvůli možné podjatosti. Tato prodleva přitom ohrožovala právo na spravedlivý proces. Zmíněná osoba byla do vynesení tohoto rozsudku trestně bezúhonná, studuje vysokou školu a je ve svém okolí dobře hodnocena," vysvětlil soudce, proč Kadeřábka potrestal jen podmínkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám