Hlavní obsah

Náměstek ostravského primátora stanul před soudem

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Úsměvy a sebevědomím zářil v pondělí ráno náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), když dorazil ke Krajskému soudu v Ostravě vysvětlovat rozsáhlou obžalobu z tunelování investičního fondu Kredital, v jehož čele v 90. letech stál. "Všechno se stalo úplně jinak, než tvrdí obžaloba," řekl při příchodu do soudní budovy.

Článek

Proces s padesátiletým Pražákem je naplánován na tři týdny. Spolu s ním stojí před soudem ještě tři obžalovaní - kontroverzní ostravský podnikatel Petr Kucharčík (49), Ivan Doubrava (40) a Jakub Tomšej (56).

Státní zástupce jim klade za vinu, že nevýhodnými obchody poškodili investiční fond Kredital zhruba o 200 miliónů korun (Kucharčík, Pražák) a personálně provázaný podnik Železárny a drátovny Bohumín o 1,5 miliardy korun (Kucharčík, Doubrava, Tomšej). Hrozí jim až dvanáct let vězení.

Draze koupit, levně prodat

"Nakupovali cenné papíry za ceny vyšší, než byla jejich tržní hodnota, a prodávali je za podhodnocenou cenu dalším personálně propojeným firmám," nastínil státní zástupce Karel Kalda způsob údajného tunelování Kreditalu.

Pro ilustraci, jak to ve fondu chodilo, lze zmínit například obchod z 26. května 1997, kdy Kredital nakoupil 12 tisíc akcí Spolu pro chemickou a hutní výrobu za 985 korun za kus a obratem je prodal za cenu 140 korun za kus. Během jediného dne tak Pražák a Kucharčík podle žalobce způsobil fondu škodu za 10,1 miliónu korun.

Chránili prý zájmy akcionářů

Obžalovaní však odmítají, že by se dopustili něčeho špatného. K soudu dorazili s maskou šťastných a spokojených lidí. "Po deseti letech napadání, útoků a mediálního osočování můžeme konečně dokázat, že jsme jednali korektně a že jsme chránili zájmy akcionářů. Máme dostatek důkazů, abychom dokázali, že to bylo úplně jinak," řekl Pražák.

Dodal, že za účelem soudního jednání si vzal tento týden dovolenou. "Uvidíme, jak bude proces pokračovat a zda bude moje přítomnost i poté nutná," řekl.

Pražák má velkou podporu

Zbyněk Pražák je služebně nejstarším náměstkem primátora Ostravy. Ve vedení města působí už od počátku 90. let - nejprve ve velké koalici s ODS a ČSSD, nyní pro změnu s ČSSD, KSČM a SNK. Dodnes přitom má velkou podporu nejen u svých koaličních partnerů, ale dokonce i u opoziční ODS. "Podle mého názoru se jenom připletl k něčemu, co pak nedopadlo zrovna nejlépe," řekl již dříve například zastupitel Ivan Knížátko (ODS).

Také primátor Ostravy Aleš Zedník (ČSSD) i šéf krajské KDU-ČSL Pavol Lukša se obžalovaného stranického kolegy Pražáka zastávají. "Předložil dva důvěryhodné posudky, které celou kauzu popisovaly a jednoznačně z nich vyplývalo, že Zbyněk Pražák je policií popotahován trošičku zbytečně," tvrdí Lukša.

Obžaloba zpochybňuje znalecké posudky

Znalecké posudky, které hovoří ve prospěch obžalovaného, ale obžaloba důrazně zpochybňuje. "Nelze k nim přihlížet jako ke znaleckým posudkům. Nemají všechny zákonem požadované náležitosti a vycházejí z velice kusých spisových materiálů, které jim byly výhradně předloženy obhajobou," tvrdí státní zástupce v odůvodnění obžaloby.

Proces s Pražákem a dalšími třemi obviněnými bude pokračovat až do konce února. Po detailních výsleších obžalovaných soud vyslechne několik desítek svědků a pak bude pokračovat čtením listinných důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám