Hlavní obsah

Do Německa se vrátil kamión s odpadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBÍ

Zpět do Německa se vrátil v neděli večer přes česko-německý hraniční přechod Cínovec kamión s ilegálním odpadem. V Dubí na Teplicku zůstávají ještě další tři kamióny, které objevili severočeští celníci počátkem ledna v areálu velkokapacitního kravína v Libčevsi na Lounsku.

Článek

"Zbylé tři se vrátí, až budou vyřízeny všechny formality na příslušném německém úřadu," řekl mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý. 

Dopravce poslal do Dubí řidiče, který musel celníkům zaplatit poplatek 5000 korun za střežení nákladu. Nejedlý očekává, že zbylé kamióny se vrátí do Německa koncem února, nebo na začátku března.

Odpad pocházel byla podle ministerstva životního prostředí od německé společnosti v Halle. Proto ministerstvo odeslalo tamnímu příslušnému úřadu žádost, aby zajistil vrácení odpadu do Německa.

Německé úřady v Halle začaly kvůli ilegálnímu vývozu odpadů do Česka vyšetřovat německou společnost Dux, která figuruje v dovozních prohlášeních, jimiž se v Česku prokazovali řidiči, kteří přiváželi komunální odpad deklarovaný jako plasty. Právníci společnosti tvrzení odmítají.

Počátkem ledna kontrolovali celníci ve spolupráci s pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) kamióny s odpadem přijíždějící do zemědělského areálu v Libčevsi na Lounsku. Řidiči podle průvodních dokladů měli přivézt plasty, ale kamióny vezly odpadky. Kontrola odhalila i velké množství odpadu složeného už v silážních jámách a ve skladovacích prostorách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám