Hlavní obsah

Brožová podala žalobu na prezidenta

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala na rozhodnutí prezidenta republiky v pátek žalobu. "V pátek jsem ji podala k Městskému soudu v Praze," informovala Právo Brožová. Sesazením z funkce se z ní stala řadová soudkyně NS. "Brožová je i nadále jeho soudkyní," potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Článek

"Mandát soudce Nejvyššího soudu mi trvá dál. Zatím ale nevím, jak o mně rozhodnou," podotkla Brožová. Podle místopředsedy NS Pavla Kučery se však na jejím působení soudkyně nic v současnosti nemění.

"Byla soudkyní NS, v tom se žádná změna provádět nebude. Rozvrhem práce byla zařazena do určitého senátu, kde s určitým odlehčením, neboť funkce předsedy vytěžuje, soudila. Je tedy možné, že v tomto senátu i zůstane," sdělil Kučera.

"Pokud by v budoucnu mělo v jejím případě dojít k nějaké změně a musel by jí být změněn rozvrh práce, byla by to celá procedura, která by se musela projednávat v soudcovské radě, vyjadřoval by se také předseda příslušného kolegia," upřesnil Kučera s tím, že jen stěží lze nyní o celé situaci spekulovat. "Jde o velmi čerstvou záležitost," konstatoval Kučera.

Brožová odmítla slučovat svou práci na NS se současným stavem justice. "Nemohu se identifikovat se situací, kdy ho (současný stav justice) mám personifikovat já a moje činnost na Nejvyšším soudu. To, co já jsem na NS dělala a dokázala, to je opravdu něco úplně jiného, než jak současná justice vypadá," uvedla odvolaná předsedkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám