Hlavní obsah

Berdych odhalil totožnost utajených svědků

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Velká porotní síň pražského vrchního soudu ve čtvrtek oněměla při výslechu Davida Berdycha v okamžiku, kdy se hájil proti obvinění z nepřímé účasti na vraždě pražského zlatníka Václava Tomana spáchané v listopadu 1996. Berdych tvrdil, že kriminalisté ze středočeské mordparty, kteří vraždu Tomana původně vyšetřovali, Berdycha a další obžalované Jaromíra Prokopa, Radka Trumpeše, Michala Puchara a Josefa Korbelu v této věci vyslýchali už v roce 1997.

Článek

"Josef Korbela (obžalovaný z vraždy Tomana) volal advokátovi. Byl tehdy odposloucháván v souvislosti s jinou věcí. Následně jsem byl předvolán na středočeské ředitelství (kriminální policie). Vysvětlení jsme v roce 1997 podávali policistům Janu Bartůňkovi a Štefanu Szabó... Bartůněk mi vše popsal včetně toho, že ví, že zabití Tomana nebylo úmyslné... Bartůněk mi řekl, že Toman zemřel patrně na infarkt," řekl ve čtvrtek na svou obhajobu Berdych. Dále odmítl tvrzení svědků obžaloby Jaroslava Neckáře, Josefa Růžičky a Karla Vágnera, podle nichž měl Toman podlehnout mučení, když na traverzu položenou přes jeho ležící tělo měli únosci najíždět autem.

Jména těchto svědků označil za nepravá. "Neckář se ve skutečnosti jmenuje Miroslav Dvořák. Růžička je pravým jménem Michal Kostelka. Jde o narkomany a trestané osoby. Svědek Vágner se ve skutečnosti jmenuje Jaroslav Běla," zaskočil dekonspirací žalobce Tomáše Milce i přítomné advokáty a spoluobžalované.

Policie loví bobříka mlčení

"Běla má po otci (Antonín Běla, zavražděn 14.4.1996 neznámými střelci) úzké kontakty na odbor V1 Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Damiána a Ivoše Kacovského. Běla, Neckář - Dvořák a Růžička - Kostelka tak vypovídali ve snaze získat výhody v průběhu výkonu trestu," zpochybnil Berdych svědky obžaloby z vraždy před ztichlou soudní síní.

Právu se podařilo zjistit, že kriminalisté středočeské mordparty Bartůněk a Szabó skutečně existují a v roce 1997 vraždu Tomana vyšetřovali a sepsali protokoly s Berdychem a dalším obžalovanými. Szabó v mordpartě slouží dodnes. "Nebudu se k ničemu vyjadřovat. Zvlášť ne po telefonu. Obraťte se na tiskovou mluvčí," odpověděl na dotaz Práva, zda je pravda, co Berdych před soudem řekl a proč nebylo vyšetřování vraždy dotaženo do konce již v roce 1997.

Bartůněk už u Středočechů neslouží. Působí na pražském odboru obecné kriminality. Nepodařilo se jej zastihnout.

Berdychovo upozornění na propojení Běly s vysokými důstojníky ÚOOZ Damiánem a Kacovským vyvedl z míry mluvčí ÚOOZ Blanku Kosinovou. Ta odmítla potvrdit, že Kacovský na ÚOOZ působil či působí a sdělit cokoli bližšího. Následně zaslala Právu prohlášení vedení ÚOOZ: "Do doby ukončení soudu se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV nebude vyjadřovat jak k trestné činnosti obžalovaných, tak i k informacím, které soudu podávají."

Lov bobříka mlčení policii v očích veřejnosti více uškodí, než prospěje. Jméno elitního policisty z odboru násilí ÚOOZ Damiána se totiž objevilo ve vyhodnocení týmu Mari v květnu 2003. Tým Mari odhaloval policisty podezřelé z propojení s Berdychovým gangem.

Snaha uniknout doživotnímu vězení

Nikdo zatím neví, jaká šokující fakta Berdych uvede v části výpovědi, které bude vedena s vyloučením veřejnosti. "Budu mluvit o utajovaných skutečnostech od bodu X. obžaloby," upozornil soudce Petra France. Soudce upozornění vzal v úvahu a vyloučení veřejnosti v Berdychem označené části výpovědi předem oznámil.

S odhlédnutím od údajů o policistech působila Berdychova výpověď nevěrohodně a účelově. Berdych totiž tvrdil, že až do obžaloby nic nevěděl o způsobu smrti Tomana: "Nebyl jsem při tom. Říkali mně (Trumpeš, Puchar a Korbela), že Toman přestal v autě při únosu dýchat a tak mu dávali resuscitaci."

Jaké to byly "pokusy o záchranu Tomanova života" vyplývá ze znaleckého posudku, kde jsou uváděna strašlivá zranění typu mnohočetných zlomenin žeber, páteře a lebky. Berdych na jedné straně prohlašoval, že "jen loupil a lidského života si vážila váží". Na druhé straně se dušoval, že mu jeho přítel od dětství Trumpeš nic o smrti a místě skonu Tomana neřekl. Podobné rozpory a přiznání jen k nenásilným či mírně násilným metodám únosů a vynucování peněz z podnikatelů vyznívaly jako snaha účelovým pokáním uniknout před hrozbou mimořádného trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce chce pro Berdycha 12 let vězení

Žalobce Radek Klvaňa žádal při čtvrtečním jednání pražského městského soudu pro Davida Berdycha kolem 12 let vězení v nejpřísnější věznici se zvýšenou...

Výběr článků

Načítám