Hlavní obsah

Za brutální vraždu kamaráda dostal třináct let

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud Brně poslal ve čtvrtek na třináct let do věznice Tomáše Radu za brutální vraždu 19letého kamaráda. Dvouletý trest dostal také Matěj Prokop, který uklízel mrtvolu a stopy. Tělo vyhodili do Vranovské přehrady.

Článek

Rada podle obžaloby minulý rok v Horních Lažanech na Třebíčsku v hádce zabil svého devatenáctiletého kamaráda. U soudu odmítl vypovídat. Rada žil s Prokopem a dalším mužem, kterého zavraždil, v domku v Horních Lažanech.

Hádka se mezi mladými muži odehrála kvůli dívce. Při výslechu Rada přiznal, že se s kamarádem 8. dubna 2005 pohádal. Obžalovaný dal druhému muži ránu pěstí za to, že měl nemístné poznámky o jeho přítelkyni.

Napadený muž se měl skácet k podlaze a přitom hlavou narazit do radiátoru. Rada kamaráda položil v bezvědomí a odešel. Když se na místo vrátil, našel mladíka ležet mrtvého na stejném místě.

S tímto popisem situace však nesouhlasil soudní znalec. Uvedl, že rána pěstí nemůže způsobit tak rozsáhlé poranění lebky, které bylo u mrtvého muže. Znalec předpokládá, že smrt nastala po několika ranách kladivem nebo palicí do hlavy. Zranění mohlo způsobit také kopání pevnou botou.

Rada tělo následně zabalil do igelitu a textilu a schoval ho do dřevěného záchodku na dvorku. Tam ho později nalezl Prokop, který mu pomohl s ukrytím ostatků. Mladíci k mrtvému tělu přivázali autobaterii a shodili ho do Vranovské přehrady na Znojemsku. Věci potřísněné krví spálili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám