Hlavní obsah

Luxusní společnice vydělala za měsíc 100 000 korun

– PRAHA
Právo, Petra Timoumiová

Agentura Eli Bohemia, jejíž kuplířská činnost maskovaná jako modelling se v pondělí znovu projednávala před Obvodním soudem pro Prahu 3, byla pro vybrané dívky zdrojem nezanedbatelných příjmů. Jedna ze svědkyň vypověděla, že nejnižší částka, kterou za dobu svého působení jako společnice inkasovala, představovala asi čtyři sta eur přibližně za tříhodinovou "službu", nejvíce pak dostala zaplaceno asi dvanáct stovek eur.

Článek

V současnosti čelí obžalobě z kuplířství deset lidí z Eli Bohemia. Firma měla dívkám nabízet práci hostesek, ze které se ovšem záhy vyklubala prostituce. Ovšem ne ledajaká - o slečny bylo pečlivě postaráno, měly k dispozici řidiče, který je rozvážel k velmi solventním klientům. Mezi zákazníky měl být údajně také jeden britský politik. Prostitutky mnohdy létaly za prací i do zahraničí, finanční odměny byly velice lukrativní.

"V Eli Bohemia jsem pracovala asi od konce února do konce března nebo začátku dubna 2003. Při první schůzce mi řekli, že jde o práci společnice. Teprve při dalších jednáních jsem pochopila, že jde o poskytování sexuálních služeb. Za celou tu dobu jsem si v přepočtu na koruny vydělala asi sto tisíc," přiznala včera u soudu pohledná bruneta, které zaměstnání tehdy dohodila její bývalá kolegyně.

S klienty se setkávala v Česku, výjimkou ale nebyly ani výlety do zahraničí, "Po příletu jsem se šla ubytovat, pak jsme šli na večeři nebo na procházku městem. Teprve potom jsme šli na pokoj," popsala dívka pracovní program. Za hranice vlasti nelétala jen na otočku, například ve Švýcarsku strávila celé čtyři dny.

O zaplacení informovala agenturu textovkou

Přesný ceník přitom stanoven v Eli Bohemia nebyl. "Se sekretářkou jsem si domluvila termín, dostavila jsem se do kanceláře, kde jsem se dozvěděla, kolik mám od klienta vybrat peněz," popsala svědkyně. Řidič ji pak dovezl na smluvené místo, kde se s mužem sešla. Nejprve se s ním finančně vyrovnala, z vlastního mobilu poslala do firmy potvrzující esemesku, že dostala skutečně zaplaceno, a následně se věnovala klientovi.

Po skončení stanovené pracovní doby se vrátila do kanceláře, kde peníze předala sekretářce, pokud je už od ní předtím nevybral řidič. Z každé částky jí byl později vyplácen určitý podíl.

Dívky přitom musely vypadat na úrovni, aby tak dokreslovaly luxusní obrázek elitní firmy. "Chtěli po nás, abychom se oblékaly reprezentativně, šaty mi ale nekupovali," upřesnila slečna. Společnice musely ovládat také cizí jazyky, agentura to od začátku neponechala náhodě a již při přijímání si je jazykově prověřila.

Při náboru ale došlo i na otázky na tělo, dívky se musely zpovídat i ze svých sexuálních praktik. Zvídavým dotazům se nevyhnuly ani po odpracování šichty. "Někdy se mě ptali, jak setkání proběhlo, viděla jsem i nějaký dotazník, nenutili mě ale, abych ho vyplňovala," uvedla bývalá společnice.

S potížemi se nesetkala ani poté, co se rozhodla v agentuře skončit. Po nedlouhém působení v Eli Bohemia si totiž našla jinou práci. "Problém s tím nebyl, normálně jsme se dohodli," vypověděla.

Eli Bohemia vznikla jako odnož slovenské společnosti Eli. České pobočce měl šéfovat Slovák Maroš Kucbeľ. Mimo jiné zaměstnával i Michala Fraše, který se loni zviditelnil v reality show Vyvolení. V agentuře fungoval jako řidič, ovšem pouhé dva týdny. O praktikách firmy prý nevěděl.

Po řidiči na Slovensku se slehla zem

Agenturu Eli na Slovensku založili dva podnikatelé z Nitry. Reklama útočila především na mladé ženy s "velkými ambicemi a touhou cestovat po světě". V roce 2004 se provalilo, že hostesky jsou vlastně prostitutkami. V létě téhož roku na Slovensku obvinili patnáct osob. Podle tamního tisku bylo vůči sedmi z nich trestní stíhání přerušeno, byli postaveni do pozice svědků. Ostatní jsou stíháni na svobodě.

Punc tajemna do případu vneslo i záhadné zmizení jednoho zaměstnance, Petra Vaščáka, který měl v Eli pracovat jako řidič. Zem se po něm slehla v dubnu 2003. "Je stále nezvěstný a vagabundi jsou venku. Z policejního zdroje vím, že jeho zmizení mají na svědomí oni," ocitoval nedávno slovenský týdeník Plus 7 dní jeho otce. "Chci najít svého syna, živého, nebo mrtvého," svěřil se redaktorce Henrietě Ďurovové.

Jednání v případu deseti údajných kuplířů obžalovaných v ČR bude pokračovat až do 3. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám