Hlavní obsah

Policie zadržela Čechy, kteří pašovali drogy z Jižní Ameriky

PRAHA

V minulém týdnu zadrželi čeští policisté tři organizátory nelegálního obchodu s kokainem, který se do Evropy dováží z Jižní Ameriky. Slovák a dva Češi měli podle kriminalistů řídit skupiny kurýrů, která pracovala v několika státech. Ti byli zadrženi v zahraničí. Při policejních akcích byl také nalezen kokain za více jak 109 miliónů korun.

Článek

"Zda bylo výše uvedené množství určeno přímo pro český drogový trh se zatím nepotvrdilo," sdělil v pátek důstojník Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha. Dle Brejchy by se z takovéhoto množství kokainu dalo vyrobit 5 460 000 dávek.

Zadržení organizátoři se podle policie pokusili za pomoci 15 kurýrů z Čech a Slovenska propašovat z Nizozemských Antil do Amsterodamu 166 kilogramů kokainu. Podle Brejchy byli kurýři pozatýkáni policií z Nizozemských Antil.

Gang měl v roce 2004 zorganizovat také přepravu 16 kilogramů drogy z venezuelského ostrova Isla de Margarita. Čeští a nizozemští policisté cestu kurýrů monitorovali a následně se je podařilo zadržet včetně přepravovaných drog. Kromě českých a nizozemských policistů se na akci s krycím názvem Atila podíleli také slovenští a venezuelští policisté.

V Česku zadrženým organizátorům hrozí za drogové delikty až patnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám