Hlavní obsah

Za vyhození ženy z okna dostal 11 let

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na jedenáct let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě 37letého Juraje Stančíka z Frýdku-Místku za to, že loni v srpnu v záchvatu zuřivosti vyhodil z okna svého bytu ve třetím patře o pět let mladší známou. Žena, která trpí schizofrenií, přežila pád z jedenácti metrů s rozsáhlými zlomeninami žeber a zhmožděním mozku.

Článek

V současné době je v psychiatrickém léčení, neschopná smysluplného výslechu. "Trpí duševní chorobou, která se projevuje bludy a halucinacemi," uvedla soudkyně.

Napadání ženy bylo na denním pořádku

Stančík je recidivista, který před soudem stál pro ublížení na zdraví, podvody a další zločiny už jedenáctkrát. Podle sousedů svou ženu často bil a také lidé v domě se ho báli. "Svou ženu běžně napadal, bylo to na denním pořádku," konstatovala soudkyně. V osudný den 18. srpna 2005 byl s manželkou v restauraci, kde oba vypili velké množství alkoholu.

Na cestě domů potkali svoji známou Moniku M. která si jim postěžovala, že ji manžel vyhodil z bytu. Proto jí nabídli nocleh. V bytě pak společně popíjeli alkohol a poté se pohádali. V době, kdy Stančíková byla v kuchyni, muž návštěvnici, která začala mluvit z cesty, vystrčil z okna.

Rozhodl znalecký posudek

Zraněná žena nejprve kriminalistům vyhození potvrdila, pak ale výpověď změnila a řekla, že spadla sama, když se snažila byt opustit oknem. Stančík u soudu zase tvrdil, že sama vylezla na okenní parapet a on se ji snažil strhnout zpátky, přitom ale zakopl a nechtěně do ní vrazil.

Za rozhodující důkaz soudkyně označila znalecký posudek, podle nějž dráha pádu a způsob dopadu potvrzují úmyslné vyhození velkou silou. "Znalec jednoznačně výpověď obžalovaného vyvrátil," dodala soudkyně.

Rozsudek zatím není pravomocný, Stančík se proti němu okamžitě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám