Hlavní obsah

Pitrův společník zastřelen v Praze

PRAHA

V Durychově ulici v Praze 4 byl ve středu před sídlem své firmy zastřelen podnikatel František Mrázek (47), který byl společníkem Tomáše Pitra. Byl považován za jednoho ze spolumajitelů firmy Český olej, který ovládl ústeckou Setuzu.

Článek

Na místo dorazili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Vrah vystřelil několik ran okolo osmé večer. "Muž byl postřelen, upadl do bezvědomí a následně zemřel," uvedl policejní mluvčí Ladislav Bernášek.  Když na místo střelby dorazila po deseti minutách záchranka, nešlo mu již pomoci. Podle policistů má trestný čin všechny znaky vraždy na objednávku.

Střelba se odehrála kolem 20:00 před sídlem firem spojených právě s Pitrem a Mrázkem. V sídle byli údajně oba podnikatelé.

Mrázek již jednou pokusu o vraždu unikl, vyvázl se zraněními.

Vazby na Český olej

V obchodním rejstříku figuruje jako jediný akcionář společnosti Český olej Michal Zouhar. Za skutečného majitele byl však nejčastěji označován Mrázek, méně často pak Pitr či kontroverzní podnikatel Miroslav Provod.

Spolu s Pitrem a Provodem Mrázek v devadesátých létech skupoval desítky firem.  Mrázek se stal spolumajitelem firmy Agrocredit, která měla podíly ve společnostech Setuza, konzervárně Seliko, balírně kávy Marila a dalších deseti menších potravinářských skupinách. Setuzu získali v roce 2000 za nejasných okolností po pádu Investiční a poštovní banky.

Mrázka policie podezírala z řady trestných činů včetně objednání vraždy. Nikdy ale nebyl z ničeho usvědčen.

Mezi spolupracovníky trojice Mrázek, Pitr, Provod patřili údajně i kontroverzní podnikatelé Radovan Krejčíř, Jan Gottvald, Jaroslav Starka či Jiří Syrovátka.  Pitra, Provoda a Syrovátku loni v listopadu pražský městský soud nepravomocně odsoudil za 11 let staré daňové delikty. Do skupiny patřil údajně i Petr Šebesta, který byl v roce 2003 zastřelen.

V minulých dnech probíhala jednání o dluhu Setuzy za Českou konsolidační agenturou ve výši 4,1 miliardy. Pohledávku chtěla odkoupit skupina PPF, ale stát ji chce převést na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a získat v Setuze vliv. Setuza je největším zpracovatelem olejnin v ČR a stane se i strategickým výrobcem surovin pro biopaliva, její roční tržby dosahují několika miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám