Hlavní obsah

Řidič, který najel do skupiny lidí, půjde na 5,5 roku do vězení

Právo, Novinky, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Opavský okresní soud poslal v úterý na 5,5 roku do vězení dvacetiletého muže, který minulý rok v říjnu najel do skupinky mladých lidí před diskotékou v Píšti na Opavsku. Při nehodě zemřely dvě dívky a tři další lidé byli zraněni.

Článek

Muž se přiznal, že před pil před jízdou alkohol. Poté, co do hloučku lidí narazil z místa odešel. Policisté ho zadrželi v místě bydliště.

Peškar s přítelkyní osudného dne nejprve odjel do restaurace, kde si podle vlastních slov dal nejméně čtyři dvanáctistupňová piva. Číšník však hovořil o pěti až šesti pivech. Pak ještě odjeli na diskotéku. Tam přidal dva panáky myslivce s kolou. O půl druhé v noci pak i s dívkou nasedl do vypůjčené hondy a vyrazil k domovu. "Najednou jsem dostal chuť se vrátit zpátky. Tak jsem to u kapličky otočil a jel asi osmdesátkou až devadesátkou. Pamatuji si ještě na smyk. Po najetí na chodník jsem ještě chtěl auto strhnout a ubrzdit. Pak byly cítit nárazy a nakonec jsme skončili v betonovém sloupu," popisoval mladík osudné okamžiky.

Svědkyně přijela na invalidním vozíku

Před diskotékou smetl dvě skupinky nic netušících lidí. Bilance byla hrozivá: dvě mrtvé dívky a tři těžce zranění. "Po nehodě jsem se staral o přítelkyni, byla od krve. O dalších zraněných jsem nejprve nevěděl. Pak mi lidé začali nadávat, že mě zabijí. Šel jsem tedy do pole a tam asi usnul," vypověděl Peškar. Jeho spolujezdkyně přiznala, že nechápala, proč vůz otočil. ""Křičela jsem, co blbne a zavřela oči," líčila. Rodiny zemřelých i další oběti řidiči neodpustí. "Byly jsme tři kamarádky. Zůstala jsem sama," plakala 15letá dívka. Na soud přijela na invalidním vozíku. Brzy se ale začne učit chodit s berlemi.

Znalci potvrdili, že v krvi měl asi 0,95 promile alkoholu a v zatáčce jel zhruba osmdesátikilometrovou rychlostí. "Pro bezpečné projetí by musel jet nejvíce asi sedmdesátkou. Po chodníku byl celým vozem, levými koly dokonce metr od kraje chodníku," vypověděl znalec.

Moc se omlouvám, litoval Peškar

Obhajoba se snažila dokázat, že alkoholu v krvi měl méně a nepomohl jen kvůli tomu, že atmosféra byla blízká lynčování. Navíc prý svého kamaráda požádal, aby se staral o zraněné. "Navíc svého činu lituje, u výslechů i při každých návštěvách ve vazbě pláče," vypověděl obhájce a přidal se Peškar: "Všem se moc omlouvám, je mi to strašně líto."

Soudce však zůstal přesvědčen, že mohl pomoci více a připomenul, že ani nezavolal záchranáře. "Sice jakýkoliv trest nevrátí životy dívek a obžalovaný se dosud ničeho nedopustil, ale nesmíme zapomenout na tragické následky jeho jízdy," vysvětlil soudce Jaroslav Khul.

Po poradě s obhájcem Peškar rozsudek odmítl. "Myslím si, že trest je nepřiměřený," prohlásil. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Svým nesouhlasem s trestem šokoval přítomné rodiče mrtvé jedné z mrtvých dívek. "To je strašné, s tím nemůžeme souhlasit. Dostal za dva mladé lidské životy jen pět a půl roků a ještě nesouhlasí. Vždyť to je vrah," prohlásila s pláčem matka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám