Hlavní obsah

Soud očistil policistu obžalovaného z okradení důchodců

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Po více než dvou letech ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě očistil policistu Štefana Bodečka, který podle obžaloby v červenci 2003 ukradl ze skříně 19 tisíc korun, když zajišťoval stopy v domku okradených důchodců v malé vesnici Písek nedaleko Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Článek

Policistu Bodečka Okresní soud ve Frýdku-Místku uznal vinným hned dvakrát. První rozsudek ale krajský soud vrátil kvůli potřebě vyslechnout další svědky, a další verdikt o vině si policista vyslechl loni v srpnu. Krajský soud ale i druhý rozsudek zrušil.

Policistou 27 let

Policista sice podle něj porušil předpisy, nešlo ale o trestný čin. Osmačtyřicetiletý kriminalistický technik, který u policie působí 27 let, se podle názoru žalobce dopustil krádeže ve chvíli, kdy zajišťoval stopy v domě dvou starých lidí, okradených podvodníky, které si pozvali domů.

Před odchodem policejní hlídky si majitel domku všiml, že mu ve skříni chybí obálka s penězi, kterou uložil do skříně těsně před příjezdem policistů. Bodeček mu obálku vydal až po dlouhém naléhání a hrozbě, že na místo zavolá další policisty. U soudu se hájil tím, že netušil, co v obálce je, a chtěl ji zajistit jako stopu, ze které by se například daly sejmout otisky prstů.

Peníze prý chtěl ukrást

Jeho obhajobu ale soud nepřijal. Policista se totiž během prohlídky dopustil řady závažných pochybení, o obálce nebyla žádná zmínka v seznamu pořízených stop. "Celý jeho postup svědčí o tom, že nešlo o opomenutí, ale že od počátku postupoval se záměrem peníze ukrást," tvrdil státní zástupce Alois Dlouhý.

Krajský soud je ale jiného názoru. "Nelze bez jakýchkoliv pochybností prokázat, že obžalovaný věděl o tom, že v obálce jsou peníze. Nepodařil se prokázat úmysl částku odcizit," řekl soudce.

Proti čtvrtečnímu zprošťujícímu verdiktu již není možné řádně odvolání. Žalobce ale chce navrhnout nejvyšší státní zástupkyni, aby podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám