Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest bombovému vyděrači

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na devět let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý odvolací senát ústeckého krajského soudu za loupež a krádeže Antonína Rataje, který loni v červenci přepadl pobočku České spořitelny v Ústí nad Labem s maketou bomby a žádal peníze. Senát tak o rok zpřísnil rozsudek ústeckého okresního soudu, proti kterému se odvolal Rataj i státní zástupce.

Článek

Pětačtyřicetiletý zkušený recidivista, který z posledních 26 let strávil ve vězení osmnáct a půl roku, položil na pult přepážky banky maketu nálože a chtěl po úřednici peníze. Během několika minut byl ale drobný mužík zadržen policisty.

"Doma jsem si dal čtyři piva, omotal malou krabičku hadrem, připevnil na ni dětský mobil se dvěma drátky a vyrazil jsem do města. Ještě před vstupem do banky jsem si dal jedenáct piv. Neměl jsem co ztratit, v tu chvíli mi bylo všechno jedno. Říkal jsem si, že mě buď zastřelí, nebo budu mít štěstí," řekl policistům při výslechu Rataj, který nadýchal 2,58 promile. Muž, posuzovaný jako zvlášť nebezpečný recidivista, se inspiroval případy v televizním pořadu Na stopě a dalšími informacemi o bankovních lupičích.

"Nejdřív mi připadal směšný. Přišel v černém klobouku a s rozbitými brýlemi na očích, ale když začal vyhrožovat odpálením nálože, spustila jsem alarm a odešla od přepážky," řekla u okresního soudu 37letá úřednice banky. Soud potrestal Rataje i za krádeže topných kabelů ze železničních vagonů se škodou 16,5 tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám