Hlavní obsah

Řidiči fiatu, který srazil šest chodců, hrozí deset let

Právo, Zdeněk Seiner
PARDUBICE

Před trestním senátem okresního soudu v Pardubicích v úterý stanul 58letý Petr Pešek, který vloni 9. srpna ujížděl opilý s Fiatem 126 P z místa nehody v Palackého ulici v Pardubicích a na nejbližším přechodu chráněném světly vjel do chodců, zabil 57letou ženu a dalších pět chodců, včetně tříleté holčičky Lucinky, zranil. Z místa nehody opět ujel a policie je našla asi po pěti hodinách.

Článek

Obviněn byl ze tří trestných činů "ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Navíc řídil bez svolení majitelky cizí vozidlo a nevlastnil platný řidičský průkaz. Zběsilý řidič může být odsouzen až k deseti letům vězení. U soudu se vymlouval na to, že u auta nefungovaly brzdy.

"Pedál se propadl k podlaze, ruční brzdu jsem utrhl. Byl jsem v šoku, zmatkoval jsem," vysvětloval své počínání Pešek. Na dvoře svého zaměstnavatele, kde pak auto ukryl, ale zabrzdil bez problémů.

Byl zadržen při celostátním pátrání za přispění jeho zaměstnavatele, kterému se Pešek telefonicky svěřil. Pět hodin po nehodě měl v krvi 1,99 promile alkoholu. Pešek přiznal, že "před jízdou vypil nějaké to pivo a panáka, ale nepamatuje se kolik." Poškozené svědkyně, které vypovídaly u soudu, většinou jeho formální omluvu nepřijaly. Ještě dnes ani jedna z nich není z mnohočetných zlomenin vyléčená.

Soudní jednání bylo odročeno na 21. února, protože obžalovaný požádal o další výslechy znalců před soudem. Předseda senátu Karel Goberanc ale striktně odmítl Peškovu žádost o propuštění z vyšetřovací vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám