Hlavní obsah

Mladíci stanuli před soudem za vraždu důchodce

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát královéhradeckého Krajského soudu začal v pondělí projednávat případ vraždy 69letého Františka Klestila z Malých Svatoňovic na Trutnovsku. Jako obžalovaní stojí před soudem tři mladiství. V době, kdy k vraždě došlo, bylo dvěma z nich 16 let, třetí byl sedmnáctiletý.

Článek

Čin se stal v polovině října roku 2004. Po pár dnech bylo starostce Svatoňovic divné, že osaměle žijící důchodce nevychází z domu. Svěřila se policistům a ti ve sklepě Klestilova domu nalezli tělo, zakryté přepravkami na ovoce.

Mladíci pokračovali v sériových vloupačkách

Pátrání po pachatelích trvalo poměrně dlouho, policejní past sklapla až v květnu následujícího roku. Parta totiž pokračovala v sériových vloupačkách do různých objektů hlavně na Trutnovsku, a to policii pomohlo. "Kolegové z trutnovské policie dopadli pachatele série vloupání do rodinných domků. Způsob, jakým vloupání prováděli, byl nápadně podobný tomu, který byl použit v domku pana Klestila," uvedl po dopadení mladíků Milan Jušta z východočeské kriminálky.

Státní zástupkyně Hana Flídrová mladíky žaluje z vraždy, porušování domovní svobody a krádeže. "Vloupali se do domku s úmyslem odcizit peníze, starožitnosti a jiné cennosti. Při prohledávání objektu byli poškozeným přistiženi, načež ho napadli v úmyslu jej usmrtit," uvedla v obžalobě. Když se důchodce zbavili, ukradli mu peněženku s minimálně šesti tisíci korunami, které si rozdělili. Během doby, kdy trojice byla v domě, jim venku dělal zeď čtrnáctiletý bratr jednoho z obžalovaných.

Lékaře nevyloučil, že by odborná pomoc pomohla

Nalezené Klestilovo tělo bylo svázáno lepicí páskou. Smrtelná zranění mu útočníci způsobili mimořádně brutálním způsobem, údery do hlavy kovovou tyčí nebo trubkou. Lékař, který tělo ohledával, nevyloučil možnost, že kdyby se oběti dostalo rychlé odborné pomoci, mohla přežít.

Hlavní líčení se podle zákona o ochraně mladistvých delikventů koná s vyloučením veřejnosti. Flídrová potvrdila, že všichni obžalovaní před soudem vypovídali. "Jeden se doznal, ostatní svou účast na události popírají. Ze strany jednoho mladistvého byla vyjádřena lítost a já nemám důvod jí nevěřit," sdělila. Mladíkům hrozí pět let vězení, soud také může uložit až desetiletý výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám