Hlavní obsah

Za podporu holokaustu podmíněný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 vyměřil v pondělí jednadvacetiletému Antonínu Čermákovi podmíněný trest na patnáct měsíců se zkušební dobou na 3,5 roku. Mladík měl na loňské demonstraci neofašistů reagovat na výkřik odpůrců nacismu "1,7 miliónu židovských dětí jste zničili" slovy "jenom, jenom." Státní zástupkyně i Čermák si nechali lhůtu na odvolání, rozsudek tak není pravomocný.

Článek

Demonstrace se konala 28. října 2005 před německým velvyslanectvím. Zúčastnilo se jí přibližně 70 neonacistů. Setkání se konalo na podporu německého popírače holokaustu Ernsta Zündela. Ten byl v Německu obviněn z toho, že na internetu šířil nenávist vůči Židům a tvrdil, že se holokaust nikdy nestal.

Čermák v pondělí u soudu tvrdil, že na srazu reagoval na poznámku týkající se počtu demonstrantů. "Popírám, co je v obžalobě," uvedl před soudem. Více se k důkazům nevyjádřil, jen občas se s posměškem ve tváři podíval na soudkyni a státní zástupkyni.

Muže usvědčili hlavně svědci - tři policisté, kteří stáli těsně za ním. Soudu potvrdili, že obžalovaného zřetelně slyšeli, jak odpovídá na výtku o zavražděných dětech. Po ukončení demonstrace pak mladíka zadrželi.

Soudkyně Edita Beranová po vynesení verdiktu uvedla, že Čermák sice již souzen byl - za napadení muže a nedovolené užívání auta - na druhou stranu je ale mladý a ve vězení ještě nebyl. Upozornila však, že čin, za který dostal podmínku, je společensky velmi nebezpečný. Na jeho chování nyní bude dohlížet probační a mediační služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám