Hlavní obsah

Promrzlého mladíka zachraňoval vrtulník

Právo, mt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Desítky lidí se v noci na neděli podílely na záchraně sedmnáctiletého studenta, který se ztratil při lyžování v okolí horského střediska Tesák na Kroměřížsku. Mladík se v sobotu kolem sedmnácté hodiny vracel ze sjezdovky na chatu příbuzných, ale zabloudil v lese.

Článek

Když mu došly síly, lehl si do hlubokého sněhu v obtížně přístupném terénu zaváté strže. Odtud ho v neděli po čtvrté hodině ranní převezl vrtulník do Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně. "Zdravotní stav hocha je dobrý," řekla v neděli dopoledne mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Mladíkovy stopy objevil jeden z dobrovolných záchranářů ve dvě hodiny ráno, v době, kdy už dobrovolníci i profesionálové zvažovali přerušení fyzicky vyčerpávající akce. Třebaže zraněný mladík ležel jen půl kilometru od nejbližší chaty, táhnout ho nebo převézt skútrem bylo ale v hlubokém sněhu nemožné.

Zasáhnout proto musel vrtulník. "Pilot se rozhodl pro riskantní manévr záchrany ze vzduchu. Na laně vysadil hasičské a armádní záchranáře, kteří se sněhem probrodili ke zraněnému. Mladíka ve zvedacím vaku vytáhli na palubu, kam se postupně dostali i další záchranáři s vybavením," popsal manévr mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám