Hlavní obsah

Propagátora cyklistiky srazil v Praze automobil, zemřel v nemocnici

Právo, Lenka Hloušková
PRAHA

Dosud neznámý řidič srazil minulý týden velkého propagátora cyklistiky v metropoli Jana Bouchala (30). Ten následkům zranění podlehl ve čtvrtek v nemocnici. Policie hledá svědky nehody, která se stala v pátek 6. ledna večer.

Článek

Bouchala zachytil řidič Škody Octavie v pátek 6. ledna kolem 19:45 na nábřeží Kapitána Jaroše v Praze 6. Sportovec při kolizi odbočoval ve směru od centra ke Strossmayerovu náměstí. Zraněný muž bojoval téměř týden o život v nemocnici ve Střešovicích. Ve čtvrtek večer zemřel.

Předseda občanského sdružení Oživení a koordinátor Automatu, což je občanský projekt zabývající se řešením znepokojivé dopravní situace na území hlavního města, si jen několik dní před nehodou Právu postěžoval, že "rychlost budování cyklotras a cysklostezek ve městě je nedostatečná" a řidiči jsou k lidem, kteří jezdí na kole, bezohlední.

Bouchal se každoročně podílel na programu Týdnu mobility a Dnu bez aut. Úředníkům na magistrátu vyčítal, že se k cyklistům chovají macešsky, neboť oni sami dávají přednost při dopravě do práce automobilům. "Nemají proto zájem vybudovat pro tento druh dopravy dostatečné podmínky, které by cyklistům umožnily bezpečný, rychlý a komfortní pohyb po městě, tak jako je tomu v radě evropských měst," uvedl ještě v polovině minulého týdne pro Právo.

Na památku cyklistického aktivisty se v neděli uskuteční benefiční koncert a příští týden se v Praze pojede tradiční cyklojízda zakončená divadelním programem.

Anketa

Jak se dopravujete po Praze?
Autem
25 %
Veřejnou dopravou
63,3 %
Na kole
6,7 %
Pěšky
5 %
Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám