Hlavní obsah

Zloději kovů málem zabili havíře

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Bezohlednost zlodějů kovů nezná mezí a jejich chování může mít tragické následky. Na Karvinsku si doslova zahrávali se životy horníků. Na povrchu Dolu Barbora ukradli kabel, čímž vyřadili z provozu zařízení, které hlídá životy havířů pod zemí před hrozícím výbuchem metanu a zatopením spodní vodou.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Krádeží kabelu a následným vyřazením čidel byli ohroženi pracovníci dolu. Mohlo dojít k zaplynování chodeb, případně k zaplavení důlních prostor," popsala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

O zatopení dolu by se včas nedozvěděli

V Dole Barbora se sice už netěží, ale stále se v něm pohybují pracovníci. Zloději minulý týden ve čtvrtek odříznutím datového kabelu odpojili čidla, která v chodbách sledují koncentraci výbušného metanu a hladinu spodní vody.

"Voda může zatopit chodbu během několika minut a my bychom se o tom nedozvěděli. Tentokrát naštěstí sice k ničemu nedošlo, ale jednou se může stát velký malér," poznamenal inspekční technik podniku Miroslav Javorek. "Vyřazení čidel je hodně nebezpečné. To ví každý, kdo dělal v podzemí. Když se metan v dole nahromadí, hrozí výbuch," konstatoval jeden z horníků.

Kvůli kusu železa mohou zemřít stovky lidí

"Je to časovaná bomba. Kvůli nějakému kusu železa ohrožují bezpečnost stovek lidí," prohlásila mluvčí těžební společnosti Ostravsko-karvinské doly Věra Breiová, podle které současná legislativa chmatákům nahrává.

"Ukradené věci mohou klidně odnést do sběrny. Nikdo tam po nich nechce průkaz totožnosti a nezjišťuje, jestli jsou ty věci kradené," podotkla. Zloději navíc nabrali zkušenosti. "Dobře vědí, že mohou nakrást věci za tolik, aby celková částka nepřesáhla pět tisíc korun. To se potom kvalifikuje jenom jako přestupek a policie je musí pustit. Kolotoč pak pokračuje dál. Stále kradou jedni a ti samí," upozornila mluvčí těžební firmy. "Dokud se nezpřísní naše zákony, tak budeme mít problémy neustále. Obrovské areály nejde uhlídat," prohlásila.

Zloděje musíme chytit za ruku

Policisté vyšetřují případ z minulého týdne nejen jako krádež, ale i jako obecné ohrožení z nedbalosti. "Za to pachatelům hrozí až jeden rok vězení," uvedla policejní mluvčí. Jak však Právu k tomuto případu uvedl jeden z ostravských kriminalistů, pokud zloděje nechytnou za ruku v okamžiku, kdy ukradený kabel v jedné z mnoha zdejších sběren prodává, je prakticky nemožné ho také potrestat. "A přitom si zahrává se životy lidí," dodal policista.

Policie sběrny prohledávala. "Je ale velmi složité ty kradené věci najít. Majitelé sběren je velmi rychle zpracovávají, například rozstříhají a odvážejí dál. Navíc nemusejí vést evidenci, kdo jim věci vozí," naráží na nedokonalou legislativu policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám