Hlavní obsah

Soud snížil trest za pokus vraždy

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát královéhradeckého krajského soudu ve středu potrestal třiačtyřicetiletého Jána Čavajdu třináctiletým vězením za to, že chtěl předloni v červenci zavraždit svého známého Miroslava Miňa (49).

Článek

O půl roku tak zmírnil svůj původní verdikt z loňského února. Ten po odvolání obžalovaného zrušil pražský vrchní soud a případ vrátil zpět do Hradce k doplnění důkazů.

Miňo a Čavajda se před lety seznámili ve vězení. Dlouho se neviděli a když se po letech v Hradci Králové setkali, Miňo žil v místním azylovém domě.

Napadl muže francouzskou holí

Čavajda mu nabídl, aby se přestěhoval k němu, jenže hned následující den se pohádali o peníze. O den později Čavajda svého spolubydlícího napadl francouzskou holí a tloukl jej po celém těle. Pak ho donutil, aby spolykal větší množství léků, které Miňo užíval. Prohlašoval přitom, že ho zabije.

Bitím mu způsobil otřes mozku, tržně zhmožděnou ránu na čele a řadu dalších zranění. Donutil ho také, aby mu vydal svůj mobilní telefon a tisíc korun. "Poté jej přinutil, aby spolkl blíže neurčené množství Diazepamu a Warfarinu, čímž mu způsobil smrtelnou intoxikaci organismu," konstatoval v rozsudku předseda soudního senátu Jiří Vacek.

Otrava léky jako vysvobození

"Věděl jsem, že když to sním najednou, tak mě to může zabít. Ale už jsem počítal s tím, že mě Čavajda stejně utluče. Otravu léky jsem považoval za vysvobození," vypověděl Miňo v přípravném řízení. Když Čavajda usnul, potlučený a přiotrávený Miňo se vykradl z bytu a přivolal si pomoc. Jak zjistili znalci, ke smrti napadeného muže nedošlo jen díky tomu, že se poměrně brzy dostal do péče lékařů.

Znalci u obžalovaného objevili smíšenou poruchu osobnosti, ale konstatovali, že duševní chorobou netrpí. Velmi skepticky se však vyjádřili k možnosti jeho resocializace.

Ani středeční verdikt není pravomocný, protože Čavajda se proti němu odvolal, zatímco státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám