Hlavní obsah

Řidič, který přejel školáka, unikl trestu a může řídit

– OSTRAVA
Právo, Josef Gabzdyl

S podmíněným zastavením trestního stíhání odešel včera od Okresního soudu v Novém Jičíně 48letý Václav Halfar z Příbora. Loni v červenci zřejmě vinou mikrospánku vjel v příborské Místecké ulici na chodník, kde srazil muže (38) s osmiletým synem Michalem. Zatímco otec vyvázl s lehkým zraněním, Michal i přes snahu záchranářů přišel na místě o život.

Článek

Soudkyně Ivana Poláková stanovila maximálně možnou dvouletou dobu podmínky. Pokud by se Halfar něčím trestně provinil, soudní řízení by se obnovilo. "Obžalovaný se k činu přiznal a velice toho lituje. Pocit viny si ponese celý život," uvedla soudkyně. Halfar poslal chlapcově rodině omluvný dopis a na pohřbu nechyběl jeho věnec. Michalovým rodičům navíc poslal 50 000 Kč. Součástí rozsudku je i výzva, aby vyvinul úsilí k náhradě škody. Řídit auto může dál.

"Vůbec nevím, co se stalo. Najednou jsem ucítil náraz. Hrozně toho lituji, bohužel to nejde vrátit," vypověděl Halfar před soudem a jen stěží potlačoval pláč. Znalecký posudek prokázal, že Halfar jel maximálně 50kilometrovou rychlostí, údajně ani nešlo o přímý střet.

Poškození rodiče, kteří měli jen Míšu, k soudu nepřišli. Pachatel i otec oběti se znají, bydlí na jednom sídlišti. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám