Hlavní obsah

Před soudem bude na padesát svědků

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Kolem padesáti svědků a řada znalců má vypovídat v kauze vytunelovaných fondů Trend a Mercia, kterou v těchto dnech rozplétá královéhradecký Krajský soud. Žaloba viní jedenáct mužů z toho, že různými machinacemi vyvedli z fondů majetek do jiných společností.

Článek

Bývalý šéf Trendu Miroslav Hálek v úterý svůj podíl viny odmítl. "Cítím se nevinen," prohlásil. Už v přípravném řízení obžalovaný odmítal svou vinu a tvrdil, že většinu smluv sám nepřipravoval a že vždy postupoval v souladu se zákonem. Podle jeho slov se například některé převody akcií neuskutečnily podle smluv proto, že ministerstvo financí zablokovalo účty. Kvůli tomu pak fond platil dohodnuté sankční pokuty, které činily až 50 procent hodnoty obchodu.

Hálek věděl předem o zablokovaných účtech

Podle názoru státního zástupce Františka Fíly však Hálek o zablokovaných účtech věděl předem. "S tím vědomím obchodoval akcie a věděl, že k převodu nebude moci kvůli blokaci dojít. Tedy věděl, že fond bude mít v budoucnosti povinnost platit pokutu. V domluveném termínu fond akcie nepřevedl a smluvní partner pak vždy požadoval vyplacení pokuty. To byl jeden z mechanismů, kterým se z fondů Trend a Mercia odčerpával majetek," je přesvědčen Fíla.

Další z metod vyvedení majetku bylo podle jeho slov placení kupní ceny za akcie ve splátkách, a to po dobu až 30 let. "Některé cenné papíry byly z portfolia fondů prodány a nepřišla za ně žádná protihodnota, jiné byly prodány se ztrátou," řekl.

Soud předvolá také Kocába s Kratochvílem

Hlavní líčení je naplánováno do pátku, ale ukončeno určitě nebude. Soudce Sovák uvedl, že případ odročí a na další líčení předvolá svědky, mezi nimiž mají být i zakladatelé fondu Trend, hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. "Další svědky navrhují také právní zástupci obžalovaných," doplnil Fíla.

Obžalovaní podle žalobce získali kontrolu nad fondy Trend a Mercia v polovině 90. let. Do jara roku 1997 z jejich portfolií údajně převedli akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva, na jiné společnosti, čímž měli způsobit škodu zhruba 1,4 miliardy korun. Pokud jim soudci prokáží vinu, hrozí jim až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Správce v kauze Trend: za krach může i Kocáb

Správce konkurzní podstaty zkrachovalého fondu Trend Vítězslav Hálek míní, že téměř půl miliardy korun z firmy vyvedli nejen bývalí manažeři fondu, ale i jeho...

Policie vyšetřuje podvod s akciemi Kotvy

Vyšetřování některých obviněných manažerů vytunelovaného investičního fondu Trend jen tak neskončí. Někteří z nich totiž čelí dalším obviněním. Jako v případě...

Výběr článků

Načítám